Vodafone замесена в мащабния скандал за незаконно подслушване

03 август 2013 в 11:45 1972 3

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Водещи телекомуникационни компании, включително BT и Vodafone, тайно са сътрудничили на британското електронно разузнаване – Правителствен комуникационен център (GCHQ) – и са предавали информация за телефонни разговори, имейли и Facebook комуникация на свои клиенти.

Това пише във водещия си материал днес британският в. „Гардиън“.

Разкритията са направени на базата на документи, показани от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия след като разкри, че Националната агенция за сигурността на САЩ е осъществявала незаконно подслушване на милиони хора.

BT, Vodafone Cable, и американската Verizon Business - заедно с четири други по-малки доставчици - са дали на GCHQ тайно неограничен достъп до подводната си мрежа от кабели, осигуряваща голяма част от телефонни разговори и интернет трафика по света.

Седемте компании (записани в документите под секретни кодови имена) са получавали заплащане за „логистична и техническа поддръжка“.

Служителите на Центъра за използвали данни „от фибро-оптичните мрежи на операторите и са съхранявали огромни обеми информация за срок от 30 дни”.

Според информацията, някои фирми дори са предоставяли достъп на разузнаването до някои кабели, които не са тяхна собственост и не са под тяхно управление, но имат наземна станция на тях. Подобни действия може да доведат до опасения сред другите оператори, които не сътрудничат на GCHQ, че мощностите им се използват от разузнаването.

Взети заедно, седемте компании оперират с огромен дял от подводните оптични кабели .

Операцията на GCHQ за масов шпионаж е изградена през последните пет години чрез свързването на пресечните сонди на трансатлантическите кабели при британските брегове.Те носят данни за милиони интернет потребители в Западна Европа към Северна Америка. Всеки от кабелите носи данни със скорост 10 гигабита в секунда и на теория имат капацитет да доставят повече от 21 петабайта на ден – еквивалентни на изпращането на цялата информация във всички книги на Британската библиотека 192 пъти на всеки 24 часа, отбелязва "Гардиън".

През юни, когато Сноудън направи първите си разкрития, източници, свързани с разузнаването заявиха пред „Гардиън“, че телекомуникационните компании не са имали избор дали да сътрудничат на разузнаването.

В позицията си от Vodafone обявиха, че спазват законите на всички страни, в които техните кабели оперират.

"Съобщенията в медиите по тези въпроси показват неразбиране на основните факти, на европейското, немското и британското законодателство и на правните задължения, определени в лицензията всеки далекосъобщителен оператор", заяви говорител на компанията.

"Vodafone не разкрива никакви данни за клиенти във всяка една юрисдикция, освен ако не се задължени по закон. Въпроси, свързани с националната сигурност, се вземат от правителствата, а не от далекосъобщителните оператори“, подчетра той.

Пред "Гардиън" от BT са отказали коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!