Руска спецслужба минава на пишещи машини заради скандала със Сноудън

Елица Мартинова 11 юли 2013 в 17:34 4886 8

Пишеща машина
Пишеща машина

Федералната служба за охрана (ФСО) в Русия се отдръпва от високите технологии заради скандала с подслушванията, който се разрази след разкритията на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност в САЩ Едуард Сноудън.

ФСО е обявила търг за обществена поръчка и очаква оферти за 20 пишещи машини, писа днес вестник „Известия“.

Спецслужбата е решила да записва секретните си документи по старомоден начин, за да предотврати евентуални злоупотреби с информация, касаеща сигурността на Русия. Доверен източник обяснил пред „Известия“, че отсега нататък най-важните данни ще се списват на хартиен носител.

Крайните мерки са взети след многобройните разкрития на изданието WikiLeaks и скандалното признание на Едуард Сноудън. Миналия месец стана ясно, че премиерът на Русия Дмитрий Медведев е бил подслушван по време на срещата на върха на Г-20 в Лондон.

"От гледна точка на сигурността всякакъв вид електронни телекомуникации са уязвими. Всеки може да засече някаква информация на компютъра си. За предпочитане е най-примитивният метод - ръкописни или писани на пишеща машина документи", заяви пред АФП бившият директор на Федералната служба за сигурност(бивша КГБ) Николай Ковальов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!