Обама се обади на Путин, поиска връщането на Сноудън

OFFNews 13 юли 2013 в 08:53 3296 2

Обама и Путин
Обама и Путин

Американският президент Барак Обама проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин и поиска връщането на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, предадоха световните информационни агенции.

”По инициатива на американската страна се състоя телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин. Те обсъдиха сътрудничеството между двете страни, темата за безопасността и ситуацията около бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън”, заяви Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин.

САЩ настояват Сноудън да бъде върнат в родината си, където би бил съден. В противен случай, ако Русия му даде политическо убежище, това може да навреди на отношенията между двете страни, предупреди говорителят на Белия дом Джей Карни.

"Предоставянето на пропагандна трибуна на Сноудън противоречи на декларацията на руската страна, че ще запази неутралитет" по случая", допълни Карни.

Сноудън все още се намира в Москва. Преди ден той съобщи, че ще поиска временно политическо убежище в Русия, докато уреди въпроса със своето убежище в Латинска Америка.

Сноудън е издирван от американските власти, защото издаде част от американските шпионски програми за следене на милиони хора чрез телефонните контакти и интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!