Позволиха на Едуард Сноудън да остане временно в Русия

Вероника Шербанова 24 юли 2013 в 17:20 2368 1

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън получи право да остане Русия, докато излезе решението по повод временното убежище в страната, съобщиха руските медии.

От 23 юни Сноудън се намира в транзитната зона на летище „Шереметиево“. Той пристигна в Москва от Хонког, но не успя да се качи на друг самолет, тъй като САЩ анулира документите му.

В средата на юли Сноудън поиска временно политическо убежище от Русия, докато уреди заминаването си в Латинска Америка.

В сряда адвокатът Анатолий Кучерена е занесъл на Едуард Сноудън документ, с който той получава правото да се намира в Русия до излизането на решението за това дали ще получи временно убежище в страната.

Малко след като стана ясно, че Сноудън иска убежище от Русия, американският президент Барак Обама проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който поиска връщането на бившия сътрудник на ЦРУ в родината му, където ще бъде съден. Отказът на Москва би означавал охладняване на отношенията между двете страни, предупреди говорителят на Белия дом Джей Карни.

Сноудън е издирван от американските власти, защото издаде част от американските шпионски програми за следене на милиони хора чрез телефонните контакти и интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови