Москва дава убежище на Едуард Сноудън

Вероника Шербанова 01 август 2013 в 15:26 2100 3

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън получи временно политическо убежище в Русия и в 15.30 часа (местно време) напусна транзитната зона на летище „Шереметиево“, съобщиха руските медии.

Мога да потвърдя, че господин Сноудън напусна летището, заяви официалният представител на „Шереметиево“ Анна Захаренкова. 

Сноудън има право да остане в Русия една година, посочи адвокатът Анатолий Кучерена, като отказа да разкрие местоположението на бившия сътрудник на ЦРУ поради съображения за сигурност.

Преди седмица стана ясно, че Сноудън е получил разрешение да остане в Русия, докато излезе решението по повод искането му за временно политическо убежище в страната.

От 23 юни Сноудън се намира в транзитната зона на летище „Шереметиево“. Той пристигна в Москва от Хонког, но не успя да се качи на друг самолет, тъй като САЩ анулира документите му.

В средата на юли Сноудън поиска временно политическо убежище от Русия, докато уреди заминаването си в Латинска Америка.

Малко след като стана ясно, че Сноудън иска убежище от Русия, американският президент Барак Обама проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, в който поиска връщането на бившия сътрудник на ЦРУ в родината му, където ще бъде съден. Отказът на Москва би означавал охладняване на отношенията между двете страни, предупреди говорителят на Белия дом Джей Карни.

Сноудън е издирван от американските власти, защото издаде част от американските шпионски програми за следене на милиони хора чрез телефонните контакти и интернет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!