Великобритания потвърди автентичността на видеото с екзекуцията на Хейнс

Ивайло Анев 14 септември 2014 в 15:56 1585 0

Дейвид Камерън

Британските власти потвърдиха, че видеото, в което групировката "Ислямска държава" поема отговорност за екзекутирането чрез обезглавяване на заложника Дейвид Хейнс, е автентично.

"Всичко сочи, че записът е автентичен, нямаме причини да мислим, че не е", заяви за АФП говорител на британското външно министерство.

Групировката "Ислямска държава" е въплъщение на злото, заяви британският премиер Дейвид Камерън от резиденцията си на "Даунинг стрийт" 10 и се закани, че страната му ще се бори с нея колкото и дълго да отнеме това.

„Това е една фанатична организация, която не само уби един британски заложник, а е планирала и продължава да планира атаки на територията на Европа и у нас“, каза Дейвид Камерън.

По-рано днес беше разпространено видео, показващо екзекуцията на британеца Дейвид Хейнс. 

Хейнс е посветил няколко години от живота си на това да помага на бежанци в зони на конфликти. Той е служил 12 години в Кралските военновъздушни сили, работил е за различни хуманитарни организации в някои от най-опасните места по света, започвайки от 1999 г., когато е помагал на бежанци в бивша Югославия.

През 2011 г. заминал за Либия като служител на международна организация, която се грижи за инвалиди, намиращи се в зони на конфликти и бедност. През 2012 г. е работил като наблюдател за спазване на примирие в Южен Судан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови