"Ислямска държава" обезглави и британски гражданин (видео)

Ивайло Анев Последна промяна на 14 септември 2014 в 08:37 16930 3

Бойци от "Ислямска държава" са разпространили в интернет видеоклип, на който се вижда предполагаемото обезглавяване на британеца Дейвид Хейнс, предаде Ройтерс.

Агенцията казва, че не може да потвърди автентичността на записа, разпространен от името на организацията "Ислямска държава", която екзекутира по същия начин двама американски журналисти - Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф.

Но интернет сайт за разузнавателна информация, който в предишните два пъти бе сред първите, разпространили новината, твърди, че това е обезглавяването на 44-годишния шотландец, сътрудник на френската хуманитарна агенция ACTED.

Клипът започва с текст: "Послание за съюзниците на Америка" и кадри как британският премиер Дейвид  Камерън говори за сътрудничество с иракското правителство и кюрдските милиции в борбата им с "Ислямската държава".

След това маскиран мъж казва с британски акцент, че този британец ще плати цената за обещанието на Камерън. Облеченият в оранжев комбинезон Хейнс е коленичил пред него, след което главата му бива отсечена. 
Накрая маскираният ислямист показва друг заложник и се заканва, че и той ще бъде екзекутиран, ако Лондон продължи да подкрепя борбата срещу "Ислямската държава".

Британският премиер Дейвид Камерън заяви тази нощ, че убийството на хуманитарния служител Дейвид Хейнс от Пърт, Шотландия, е акт на крайно зло и се зарече извършителите да бъдат изправени пред правосъдието, когато и да стане това, предаде Ройтерс.

"Това е покъртително убийство на невинен хуманитарен работник. Това е акт на чистото зло. Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, което прояви изключителна смелост и твърдост по време на това изпитание", са казва в изявлението на Даунинг стрийт.

"Ще направим всичко по силите си, за да залови тези убийци и да ги изправим пред правосъдието, колкото и време да отнеме това", заявява Камерън.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2014 в 12:07

fake, в Иран и Сирия в момента се режат глави, уши, ръце като в средновековието. Карат децата си да обезглавяват пленници с кухненски ножове, изяждат сърца на труповете на противниците си, обиват невръстни деца и бременни жени, като им разпарят стомасите. Младите жени ги взимат за секс робини а младите мъже ги нареждат в редица и ги екзекутират с куршум в главата един по един. Дори и да е фалшиво това филмче, то далеч не е най-страшното което става там. До момента има около 170 000 души убити само в Сирия, голяма част от тях са изповядвали религия различна от Исляма. В Сирия отдавна вече няма цивилна война. Те воюват с ИДИЛ, която отчасти се ръководи от бивши приближени на Осама Бен Ладен.

14.09 2014 в 12:55

не зная дали е фалшиво, но не съм чул някой от обезглавените да се е върнал.
а и заплахата със сигурност не е фалшива ! религия срещу религия. по-примитивно и по-пагубно от това - няма !

14.09 2014 в 12:39

Фалшиво видео, отново. Бсз никаква емоция за екзекутирания, снимано с ХД камера и с кинематографични похвати... Мадам Тюсо накрая.
Не че арабите са цвете, ама...