Еквадор: Великобритания ни заплашва

16 август 2012 в 14:19 4113 0

Британски полицаи арестуват един от протестиращите в защита на Джулиан Асандж пред посолството на Еквадор в Лондон. Снимка: EPA/БГНЕС
Британски полицаи арестуват един от протестиращите в защита на Джулиан Асандж пред посолството на Еквадор в Лондон. Снимка: EPA/БГНЕС

Еквадор обяви, че навлизането на британски полицаи на територията на посолството й заради основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж е „заплаха“. В отговор външното министерство на Великобритания обяви, че може да вдигне дипломатическия статут на посолството, за да изпълни правните си задължения, като екстрадира 41-годишния Асандж.

Тази нощ служители на реда навлязоха на територията на посолството в Лондон, за да предотвратят бягство на укриващия се там основател на WikiLeaks Джулиан Асандж.

Полицията на Острова е предприела тези мерки, за да предотврати възможното бягство на Асандж, ако Еквадор откаже да му предостави убежище.

Асандж се укрива в посолството на Еквадор от юни, за да избегне екстрадиране в Швеция. Там той е обвинен в изнасилване и сексуално малтретиране.

Еквадор обяви, че ще съобщи решението си за Асандж в четвъртък, 17 август.

В официална нота до Еквадор от британското Външно министерство заявяват, че са "изненадани" от съобщения в медиите, че "Еквадор е на път да вземе решение да предостави убежище на г-н Асандж".

Пред сградата на посолството са се събрали десетки протестиращи в защита на Асандж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !