Великобритания изпраща военни части в Ирак

OFFNews 18 август 2014 в 12:16 2629 1

Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън.

Снимка MoD/PA

Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън.

Правителството на Великобритания подновява военното си присъствие в Ирак с цел да помогне на Багдад да се справи с екстремистите от "Ислямска държава", съобщи "Дейли мейл".

Министърът на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Обединеното кралство може да участва във военни операции срещу джихадистите в продължение на седмици и дори месеци. Той добави, че Лондон и други европейски държави ще направят всичко по силите си, за да помогнат в надвиването на "тази нова и много радикална форма на тероризъм".

Фалън заяви, че страната му вече е изпратила бомбардировачи "Торнадо" и разузнавателни самолети, натоварени с оръжие и боеприпаси, дарени от други държави, в помощ на правителствените сили и кюрдите в борбата им срещу джихадистите. Министърът добавил, че Англия може скоро да изпрати и военно оборудване.

В столицата на кюрдския автономен район - Арбил, миналата седмица е пристигнал йоркширски батальон, който е подготвял операция за евакуиране на цивилни. Той обаче вече не се намира там по официални данни. Тези дни се очаква в Ирак да бъдат разпределени 150 войници от специалните британски части, а близо 1000 десантчици са били изпратени в Йордания за съвместно учение с американската армия

Вчера британският премиер Дейвид Камерън заяви, че групировката "Ислямска държава" трябва да бъде спряна на всяка цена, тъй като представлява пряка заплаха за Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!