САЩ нанесе втора вълна удари срещу джихадистите

OFFNews 09 август 2014 в 07:25 5273 12

Военновъздушните сили на САЩ нанесоха втора вълна въздушни удари срещу джихадистите в близост до иракския град Арбил, унищожени са конвой на екстремистите и минометен разчет.

„Армията на САЩ продължи да атакува цели на ИДИЛ, в близост до Арбил. Нанесени са два въздушни удара, с цел подпомагане на защитата на града. В Арбил американски персонал е в подкрепа на местните власти”, заяви говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кирби.

Междувременно американските сили за сигурност на САЩ в нощта срещу събота са хвърлили хуманитарна помощ над блокираните в планината Санджар бежанци. Самолет С-17 и два самолета С-130, съпровождани от два изтребителя, са доставили над 28 хиляди готови блюда и над 5.5 хиляди литра вода на бежанците блокирани в планината Санджар в Ирак, след инвазията на джихадистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта”

По данни на Пентагона доставката на хуманитарни пратки за бежанците ще продължи.

В Twitter главата на римокатолическата църква папа Франциск призова вярващите да отделят време и да се помолят за тези, които са били изгонени от домовете си в Ирак. 

Вчера американският президент Барак Обама даде разрешение за военен удар над Ирак.

След закрито заседание Съветът за сигурност на ООН призова международната общност да подкрепи правителството и народа на Ирак и да направи всичко възможно да помогне за облекчаването на страданията на населението. Дипломатическите реакции са отговор на съобщенията, че групировката „Ислямска държава” е превзела най-големия християнски град в Ирак – Каракош, а жителите му са били изтезавани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!