САЩ започна бомбардировки над Ирак

ОFFNews 08 август 2014 в 15:59 16845 20

Американските военновъздушни сили са атакували ислямистите в Ирак, съобщи говорителят на Пентагона. Операцията е била проведена над Ербил.

По информация на Си Ен Ен американските сили за изстреляли бомби с лазерно насочване над мобилна артитерийска част на ИДИЛ, използвана срещу кюрдите. 

Атаката е извършена от два изтребителя F-18, които пуснали две 180-килограмови бомби в покрайнините на областта Арбил в Северен Ирак. Нападението е станало в 6.45 часа тази сутрин.

По-рано днес американският президент Барак Обама даде разрешение за военен удар над Ирак.

След закрито заседание тази нощ Съветът за сигурност на ООН призова международната общност да подкрепи правителството и народа на Ирак и да направи всичко възможно да помогне за облекчаването на страданията на населението. Дипломатическите реакции са отговор на съобщенията, че групировката „Ислямска държава” е превзела най-големия християнски град в Ирак – Каракош, а жителите му са били изтезавани.

Вчера стана ясно, че иракските джихадисти от "Ислямска държава" (известни още и като ИДИЛ) са завзели Каракош – най-големия християнски град в страната.

Бунтовници джихадисти са овладели и част от военна база и в сирийската провинция Рака. Това е станало след ожесточени боеве, при които са загинали десетки души. Според сирийската Обсерватория за човешки права ИДИЛ е завладяла главния град на провинцията и голяма част от територията й. Преди месец джихадистите нападнаха друга сирийска база, като тогава загиналите войници бяха 85 на брой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!