Важни избори в Косово, сърбите също имат право на глас

Елица Мартинова 03 ноември 2013 в 11:11 1334 0

Северно Косово, референдум на сърбите 14 и 15 февруари 2012. БГНЕС5
Северно Косово, референдум на сърбите 14 и 15 февруари 2012. БГНЕС5

В Косово днес се провеждат избори за местна власт. Главният въпрос обаче не е кои ще са победителите, а дали ще гласуват сърбите в Северно Косово, пишат световните медии.

По време на цялата предизборна кампания Белград призоваваше 40-те хиляди сърби в Северно Косово, които отхвърлят властта на Прищина, да гласуват. За това све обявиха всички представители на държавната власт в Сърбия, сръбският патриарх и 80% от гражданите на страната.

В петък в северния град Грачаница от Сърбия пристигна делегация, в която участваха сръбският вицепремиер Александър Вучич и министърът без портфейл Александър Вулин, който отговаря за въпросите, свързани с Косово. Двамата призоваха живеещите там сърби да гласуват на местните избори, като изтъкнаха, че това е единственото отговорно решение.

"Гласуването в неделя ще даде възможност на сърбите да получат международни признание от Съюза на сръбските общини", каза Вучич.

Днешните избори са организирани, съобразно с брюкселското споразумение между Прищина и Белград, чиято цел е да нормализира диалога между Сърбия и Косово.

Разговорите навлякоха на косовския премиер Хашим Тачи гняв от страна на националистите в страната, според които общуването с Белград е предателство.

Националистите в Белград също се обявиха против преговорите между двете страни и настояват сърбите в Северно Косово да не участват във вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews