Документален архив: Път край Косово (видео)

Стефка Накова 16 септември 2013 в 12:16 5827 2

Хашим Тачи (kuracpalac.blog.bg)

Автор: Емил Братанов

Да, истина е: колегата Янев /”Хляб и мармалад”, Оффроуд Радио-Часът на Форума/ има разностранни интереси. Освен рока и „Ритъм” – то, това си му е страст, призвание и по-голяма част от живота – именно Румен пусна Новините в някогашната ефирна „Тангра”, беше телевизионер, глашатай и приятел на куп модни дизайнери /тогава не знаехме думата „Пиар”/, репортер в Странджа-Сакар, Балканист от Института…

А когато ровиш из архивите – понякога изскачат и нетърсени непременно или позабравени албуми от творческото ти минало. Е, този филм не е забравен, но сега пък отново се намери. И най-добре е да го има тук – в Тубата на Медията, близо 15 години след телевизионната му поява. „Път край Косово” обаче ме накара да го сръчкам за малко повече информация, спомени, подробности от пейзажа – но в случая: политическия.

Румен Янев:

„През 1999 г. правителството на Милошевич реши да предприеме военни действия срещу косовските албанци, които се опитваха да отцепят автономната област от Сърбия. Тъй като международната общност и особено западните сили и САЩ бяха против това, Милошевич използва паравоенните формирования на Аркан и започна етническио прочистване на областта, което доведе до мощна бежанска вълна към Македония и България. В Македония бяха избягали хиляди косовари, които бяха настатени в бежански лагери по границата с Косово. В същото време военизираните отряди на Хашим Тачи (УЧК) водеха битка със силите на Аркан. САЩ предприеха военна атака срещу Сърбия и бомбардираха дори Белград. Именно в този период аз успях да организирам екип и финансиране за заснемане на документален филм по трасето на Коридор №8, което преминава през тази гранична област. Филмът е заснет в последните дни на войната и в деня, в който тръгнахме обратно за България, бе подписано мирното спхоразумение.

Пътувахме трима души с един Сеат Ибиса - Красимира, която караше собствената си кола, операторът Росен и аз. Филмът бе продуциран от медийна къща "Реформи", но монтиран и излъчен по Демо Телевизия.

Идеята първоначално бе да насочим вниманието към темата за Коридор №8 като важна транспортна и трансгранична връзка в този район, но на пректика се оказа, че се срещаме със съдбата на прогонени от домовете си семейства и с ужасите на войната. Във филма има интервюта с важни за онова време политици, като едно от тях е с Арбен Джафери, който след това стана президент на Косово. Когато разговарях с него, той вече беше много болен.”

Ще ви насоча малко в недалечното Балканско минало с няколко факта за Джафери /починал през август 2012 г./, който остава с нееднозначно оценявано присъствие в политическата картина сред съседите от Полуострова.

„Засега нито българското правителството, нито ние, имаме конкретни идеи за механизмите за решаване на кризата. Точката на съвпадение в позициите ни е необходимостта от натиск върху международната общност, която тряба да осигури мира в Македония. /…/ Аз съм против замесване на балкански военни сили в проблема.” – казва той през 2001 г. като лидер на Демократичната партия на албанците /ДПА/ в Македония пред нашия в."Дневник".

През 2005 г., цитиран от „Монитор”, предлага обединение и нова държава: „Защо да се пречи на обединяването на Косово с Албания, ако техните граждани искат това. Обединяването ще предотврати бъдещи икономически кризи, заяви Джафери в интервю за косовския вестник "Експрес". Джафери предложи новата държавна формация да носи името Дардания, тъй като думата Косово е славянска.”

През 2008 г. на въпрос на Europe.bg (Портал Европа) за това, че Косово се превръща в опасен прецедент на Балканите, Джафери отговаря: „След като сърбите загубиха всички аргумени за Косово, започнаха да търсят нови и в момента залагат на теорията за "ефекта на доминото". Просто Югославия се разпадна, и никъде теорията за "ефекта на доминото" не се потвърди - нито в съседство на Балканите, нито някъде другаде по света. Това, че една държава се е самоопределила като независима, това не може по "принципа на доминото" да води до аналогии и в други страни по света.”

Крилатото възклицание „Архивите са живи!” важи обаче с пълна сила в нашия случай. В документалния филм на Румен Янев – освен точни и сполучливи интервюта, както самият той споделя сега, е показано и потенциалнотго напрежение, което съществува в Македония между славянското и албанското население.

„Помогнаха ни посолствата ни в Скопие и Тирана, където посланици тогава бяха мои колеги от БАН. Доволен съм, че видеото не е загубено. Искам да го споделя и тук. И да има възможност в Мрежата, хора, които се интересуват, да го видят автентичен.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!