В САЩ е задържан либиец, обвинен за подготовката на взрива на боинга над Локърби

OFFNews 11 декември 2022 в 18:00 3365 0

взрив

Снимка Getty images

Останките от взривения боинг над Локърби

Либиец, обвинен в изработването на бомбата, унищожила самолета на "ПанАм" над Локърби преди 34 г., е задържан в САЩ, съобщиха шотландските власти, цитирани от Би Би Си.

"Семействата на загиналите в атентата в Локърби бяха уведомени, че заподозреният Абу Агила Мохамед Масуд Харе ал-Марими е задържан в САЩ", заяви говорител на шотландската кралска прокуратура. - Шотландските прокурори и полицаи, в сътрудничество с правителството на Обединеното кралство и американските си колеги, ще продължат разследването с единствената цел да изправят пред правосъдието онези, които са действали заедно с ал-Меграхи (единственият осъден досега по делото, което почина през 2012 г.)."

През ноември се появиха съобщения, че Масуд е бил отвлечен от групировка в Либия. Същевременно се появиха предположения, че той може да бъде предаден на американските власти за съдебен процес.

САЩ повдигнаха обвинения срещу Масуд преди две години, като го обвиниха, че е изиграл ключова роля в бомбения атентат срещу Боинг 747 на ПанАм на 21 декември 1988 г., при който загинаха 270 души.

Всички 259 пътници и екипаж на борда на самолета, който летеше от Лондон за Ню Йорк, загинаха, а 11 други бяха убити в село Локърби от отломки от самолета.

Досега единственият с присъда за участие в атентата е Абделбасет ал-Меграхи, който беше осъден през 2001 г. от специално свикан шотландски трибунал в Нидерландия. Меграхи получи доживотен затвор, но през 2009 г. шотландското правителство го освобождава по хуманитарни причини, след като е диагностициран с рак. Връща се в Либия и умира 3 г. по-късно.

Меграхи винаги е настоявал, че е невинен и е подал две жалби. Едната беше неуспешна и той оттегли втората.

Някои роднини на жертвите също смятат, че Меграхи е станал жертва на съдебна грешка и настояват за преразглеждане на делото. През 2015 г. обаче шотландски съд отказва правото на обжалване по делото му на всеки, който не е негов пряк роднина.

Петицията до шотландския парламент по случая, подадена още през 2010 г., остава отворена.

Хронологията на процеса срещу Меграхи

Американски и британски следователи повдигат обвинения срещу Меграхи през 1991 г., но либийците го екстрадират едва през април 1999 г.

май 2000 г. - Започва специален процес по шотландското право на неутрална територия в Нидерландия.

31 януари 2001 г. - Меграхи, бивш офицер от либийското разузнаване, е признат за виновен за масово убийство и е осъден на доживотен затвор с минимален срок от 27 години.

март 2002 г. - Меграхи губи обжалването на присъдата.

септември 2003 г. - Шотландската комисия за преразглеждане на наказателни дела е помолена да разгледа присъдата на Меграхи.

юни 2007 г. - Комисията препоръчва второто обжалване на присъдата на Меграхи.

18 август 2009 г. - Съдиите от Върховния съд в Единбург разглеждат молбата на Меграхи за отхвърляне на втората му жалба.

20 август 2009 г. - Меграхи, който е в последен стадий на рак на простатата, е освободен от затвора по хуманитарни причини.

май 2012 г. - Меграхи умира в дома си в Триполи на 60-годишна възраст.

юли 2015 г. - Шотландските съдии постановяват, че на роднините на жертвите на атентата в Локърби не трябва да се позволява да обжалват от името на Меграхи. По-рано съдът е постановил, че това могат да направят само най-близките му роднини.

юли 2017 г. - Семейството на Меграхи подава нова жалба срещу присъдата му.

март 2020 г. - Шотландската комисия за преразглеждане на наказателни дела заявява, че присъдата на Меграхи може да бъде обжалвана отново.

ноември 2020 г. - петима шотландски съдии разглеждат трета жалба срещу присъдата на Меграхи с мотива, че при предишния процес може да е била допусната съдебна грешка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови