В Русия учудени, че няма да пуснем председателя на Думата в България

OFFNews 30 април 2014 в 13:55 7199 15

Снимка РИА Новости

Сергей Наришкин

В руската Дума са учудени от решението на Министерството на външните работи да не пуска председателя на Думата Сергей Наришкин заради санкциите срещу него от страна на ЕС. Това заяви зам.-ръководителят на пресслужбата на руския парламент Юрий Шувалов.

От името на нашия парламент искам да кажа, че ме учудва позицията на българското Външно министерство относно визитата на Сергей Наришкин в тази страна. Визитата наистина беше планирана за началото на май, но след това тя беше преместена за по-късно, посочи Шувалов, цитиран от РИА Новости.

Сега под формата на ултиматум се правят изявления, които не съответстват на духа на партньорство между нашите страни. Освен това в изявленията има тези, които са недостоверни, подчерта Шувалов по повод на информацията, че са замразени и неговите финансови средства на територията на ЕС.

Информацията е за закриване на сметки, които Наришкин никога не е имал, а за това се съобщава така, сякаш е имал такива сметки. Подобни действия от страна на България ни огорчават и се надяваме, че подобно изявление от българска страна ще бъде разгледано като грешка, която ще бъде поправена, коментира Юрий Шувалов. 

По думите му хората все едно се намират в зомбирано състояние. Не можем да познаем нашите партньори от такива текстове. Надявам се, че те ще могат да намерят в себе си силата да излязат от това състояние. Нашето отношение към братския български народ не се променя, въпреки подобни изявления на чиновници на министерството.

Във вторник от МВнР съобщиха, че Сергей Наришкин няма да бъде допуснат в България, тъй като срещу него действат санкциите на ЕС, които са задължителни и за България. Името на Наришкин е включено в списъка със санкционирани от ЕС лица на 21 март заради анексирането на Крим.

Санкциите включват влизането и транзитното преминаване на територията на държави членки на ЕС и замразяване на финансовите средства на територията на ЕС, като ограниченията са в сила до 17 септември.

Визитата на председателя на руската Дума беше планирана като част от делегацията на руския парламент между 6 и 8 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!