САЩ и ЕС с нови санкции за Русия (обновена)

OFFNews 28 април 2014 в 14:20 2232 4

Барак Обама

Снимка ЕПА/БГНЕС, Архив

Нови санкции към Москва заради кризата в Украйна наложиха днес САЩ и ЕС.

Белият дом ще добави нови имена към забранителния списък с физически и юридически лица, чиито авоари са замразени и на които не се издават визи за пътуване в САЩ, стана ясно от думите на президента Барак Обама.

Вашингтон планира да „удари“ и руския износ на високи технологии, съобщава Reuters. Обама предупреди, че американското правителство е планирало и нови санкции, ако Русия не спре да подклажда бунтовете в Източна Украйна, които дестабилизират цялата страна.

По-строгите мерки тепърва ще бъдат уточнени в детайли. До момента Обама е издал заповед към няколко американски министерства и агенции, които ще обявят подробности около новите мерки още в понеделник.

Вчера държавният глава на САЩ Барак Обама заяви, че Русия "не си е помръднала пръста", за да спре дестабилизацията на Украйна. Германия също на няколко пъти настоя Москва и президентът Путин да не подклажда допълнително напрежението в Източна Украйна. Заради последните събития - отвличането на наблюдатели на ОССЕ и сблъсъците в Славянск и Донецк, Обама призова Европа за общи санкции към Москва.

В същото време новите санкции на ЕС предвиждат да бъдат добавени още 15 души към списъка на лица, които нямат право да стъпват в Съюза и срещу които ще има имуществени конфискации, предаде AFP.

В черния списък ще бъдат включени руски високопоставени лица и проруски настроени украинци. Мярката бе одобрена от посланиците на страните членки на ЕС, които се срещнаха в Брюксел заради липсата на каквото и да било понижаване на напрежението около Украйна.

Междувременно стана ясно, че властите в Канада също ще въведат нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Наказанията ще са икономически и засягат две компании и девет руски граждани.

След новината за новите санкции заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че американските санкции няма да останат без отговор. "Никога не сме криели, че имаме възможност за такъв отговор и че наборът от мерки, които ще бъдат използвани, е достатъчно широк”, заяви Рябков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови