В Армения: Четирима ранени цивилни и най-малко 2570 разселени след атаките на Азербайджан

OFFNews 14 септември 2022 в 17:09 2096 2

Граничен пункт между Армения и Азержбайджан

Снимка Министерство на отбраната на Армения

Граничен пункт между Армения и Азержбайджан

Има потвърдени данни за най-малко четирима ранени цивилни в резултат на азерските атаки срещу Армения, съобщи офисът на омбудсмана в Армения, добавяйки, че продължава мисията си за установяване на всички факти около атаките срещу арменски градове и села от страна на Азербайджан, съобщи „Арменпрес“.

Според медията 2570 от селищата Сотк, Норабак, Кут, Азат, Айрк, Третук, Кутакаван и Чакатен, Шикахох, Срашен, Неркин Ханд, Агиту, Акнер и Верин Шен са напуснали домовете си и са били разселени. Повечето от тях са жени, деца, възрастни хора, включително хора с увреждания. Регистрирани са и случаи на целенасочени атаки срещу линейки.

Събрани са значителни доказателства за азербайджанските бомбардировки на гражданска инфраструктура, включително жилищни домове, комуникационни и енергийни инфраструктури и други, допълва „Арменпрес“.

В няколко града, особено в Сотк и Джермук, азерските бомбардировки са довели до горски пожари на площ повече от 9 хектара.
„Нивото на арменофобия, регистрирано в азербайджанската медийна сфера, включително от страна на правителствени служители, е много опасно и генерира висок риск от военни престъпления от страна на азербайджанската армия“, казва офисът на омбудсмана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови