Унгария не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за НАТО

Орбан разкритикува украинското правителство и каза, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никой международен въпрос

OFFNews 26 септември 2023 в 07:22 1496 4

Виктор Орбан

Снимка БТА/АП

Виктор Орбан

Унгария не бърза да ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, съобщи снощи унгарския президент Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес. 

Това най-вероятно значи, че Швеция може да се сблъска с нови забавяния при приемането си във военния съюз. По време на откриването на есенната сесия на унгарския парламент Орбан заяви пред депутатите, че "нищо не застрашава сигурността на Швеция" и че поради това Унгария "не бърза" да ратифицира присъединяването на страната към НАТО.

Унгария остава единствената страна членка на НАТО, освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединяване към алианса. Скандинавската държава, заедно със съседна Финландия, се отказа от дългогодишния си военен неутралитет, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., и бързо сигнализира за намерението си да се присъедини към НАТО.

Орбан също така разкритикува украинското правителство, ръководено от президента Володимир Зеленски, заявявайки, че Унгария "няма да подкрепи Украйна по нито един международен въпрос", докато не бъдат възстановени езиковите права на голямото унгарско малцинство в Западна Украйна.

Според Орбан Унгария е била "измамена" от плана на Европейския съюз да позволи на украинското зърно да преминава транзитно през Унгария, след като доставките през Черно море са били възпрепятствани от войната с Русия, и че пратките с украински продукти, привидно предназначени за Африка, са били продавани в Унгария на по-ниски цени, което е оказало натиск върху местните производители.

"Брюксел твърдеше, че без украинско зърно сериозен глад заплашва африканските страни", каза Орбан. "След като войната направи невъзможен транзита през Черно море, Унгария отвори солидарен транзитен коридор по искане на Брюксел, за да може храната да стигне до Африка от Украйна и през Унгария. Нека го кажем направо: Те ни измамиха", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

30.09 2023 в 14:20

Орбан нанася серизни щети на Унгария. В момента са в най-дълбока криза. ИМат най-високите цени на горивата, купонна система за основните хранителни продукти. ЕС отряза помщите от 22 милиарда и ще получат само 6 при условие, че променят съдебнота си система. Американците откзаха достваката на хаймарсите и Ф16. ЕС реши да не даде на Унгария да упражнява редовното председателство.

936

3

escrin

26.09 2023 в 17:40

Тоя най-добре да се откаже от политиката и да се снима в някой хорър

12407

2

Bad Horse

26.09 2023 в 11:22

Орбан се осра с тая путинофилия, наистина. Не беше такъв на времето. Живял съм в Унгария, имах приятели от ФИДЕС, знам какъв беше и за какво се бореше.

Това че Швеция нямала врагове, ако беше истина, щеше да е довод ЗА приемането им в алианса! Получаваш съюзник, без да има риск той да те въвлече във война да го защитаваш. Обратното, членството на страни като Украйна и Грузия трябва да предизвиква дебати, за риск срещу полза.

-1650

1

ob1

26.09 2023 в 09:36

Тоя как стана такава руZка подлога?

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика