Ултраконсервативен духовник е новият президент на Иран

OFFNews 19 юни 2021 в 12:34 3776 0

Снимка БТА/АР

Ебрахим Раиси ще бъде новият президент на Иран, показват данните от преброяването на гласовете от вчерашните президентски избори в страната. Той води убедително пред тримата други кандидати, предаде БТА.

Шиитският духовник Ебрахим Раиси, който оглавява съдебната власт, има ултраконсервативни възгледи. Той е поставен под санкциите на САЩ.

Президентът на Иран е вторият най-високопоставен служител в страната, след върховния лидер. Той има значително влияние върху вътрешната политика и външните работи, но върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси.

Тримата съперници на Раиси и настоящият президент Хасан Рoхани го поздравиха за победата.

Раиси е получил 62 процента от гласовете, или близо 18 милиона от 28-те милиона подадени бюлетини.

Право на глас имаха 59 милиона иранци. Избирателната активност на състоялите се вчера избори е достигнала 48,8 процента. Това е най-ниската избирателна активност, регистрирана на президентски избори след създаването на Ислямската република през 1979 г.

600 души бяха регистрирани за участие в изборите, но само 7 получиха одобрение от Съвета на пазителите.

Трима от тези кандидати се оттеглиха само ден преди вота.

60-годишният духовник Ебрахим Раиси е служил като прокурор през по-голямата част от кариерата си. Той беше назначен за шеф на съдебната власт през 2019 г. Раиси се обяви като най-подходящия човек за борба с корупцията и за решаване на икономическите проблеми на Иран.

Много иранци и правозащитници обаче изразиха загриженост относно ролята му в масовите екзекуции на политически затворници през 80-те години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови