Украйна, Молдова и Грузия подписаха договори за асоцииране с ЕС

OFFNews 27 юни 2014 в 15:38 2223 15

Украйна, Молдова и Грузия подписаха договори за асоцииране с Европейския съюз въпреки заканите на Москва за санкции, ако това се случи.

Споразумението за сътрудничество официално обвърза трите републики с политиката на ЕС и същевременно ги отдалечaва от руското влияние в района.

„Това е голям ден за Европа”, заяви председателят на Европейският съвет Херман Ван Ромпой на церемонията, на която присъстваха украинският президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

„ЕС днес стои зад вас повече от всякога”, каза още Ромпой. Той обеща безвизов режим за Украйна и Грузия и пълна интеграция на грузинската, молдовската и украинската икономики на пазара на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу добави, че днешните споразумения за само първата стъпка от евроинтеграцията на трите бивши социалистически републики.

„Украйна ще се възползва от възможността да се модернизира”, коментира от своя страна украинският президент Петро Порошенко.

Именно споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС отключи зимната вълна от протести в Киев.

Тогава предходното правителство на сваления украински президент Виктор Янукович отказа да обвърже страната си с Европа и вместо това обяви, че ще подпише споразумение за сътрудничество с Москва. Този ход бе посрещнат от многохилядни демонстрации, които взеха стотици жертви из цяла Украйна и добиха размерите на гражданска война.

Цялостното разделение на страната на руски и европейски привърженици доведе до политическа криза и ожесточени сражения в Крим, който по-късно бе анексиран от Руската федерация.

В момента военният конфликт в страната се е съсредоточил по източната граница с Русия, където няколко области се борят за независимост от Украйна.

Междувременно Москва побърза да предупреди Украйна и Молдова, че споразуменията за асоциирането им с ЕС ще имат „сериозни последствия”. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че подписването на тези договори е суверенно право на трите държави, но Русия ще предприеме защитни мерки в случай не негативно влияние върху пазара на Русия при тяхното реализиране.

„Президентът вече е обявил нееднократно, че всичко ще зависи от встъпването в сила на тези документи, тяхното ратифициране и реализация. Проблемът не е в самите документи, а във възможното им влияние върху нашия пазар и в случай на негативно влияние, ще бъдат предприети мерки”, каза Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!