Москва плаши Молдова с икономически наказания при асоцииране с ЕС

OFFNews 12 май 2014 в 09:31 5690 15

Дмитрий Рогозин

Снимка Уикипедия

Дмитрий Рогозин

Москва ще преразгледа икономическите си отношения с Молдова, ако тя подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в интервю за вестник „Коммерсант“ при посещение в Тирасопол.

Според Рогозин асоцииране с ЕС би изменило неутралния статут на Молдова, тъй като преди това страната трябвало да стане член на НАТО. Този ход би означавал прекратяване на добрите отношения между двете страни, заяви Рогозин.

"Има определено правило, което знаят всички членове на НАТО: за да станеш член на ЕС, първо трябва да си в НАТО. Това правило няма да се промени и за молдовци", каза вицепремиерът на Русия. 

„Русия не е длъжна да запази статуквото, когато Молдова, която се храни и допълва своя бюджет от трудова емиграция, престава да бъде в близка, приятелска или поне неутрална към Руската федерация“, коментира Рогозин.

Вицепремиерът на Русия заяви, че засега ситуацията в Приднестровието е стабилна и няма опасност да се повторят събитията от Крим. Проблемите в района не идват от автономната област, а от столицата на Молдова Кишинев, където се води двубой между проевропейски и проруски партии, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!