ЕС обсъжда ситуацията в Украйна

OFFNews 23 юни 2014 в 07:11 2895 3

ЕС

На свое заседание днес Съветът на Европейския съюз, който се занимава с въпросите на външната политика, ще обсъди ескалацията на напрежението в Украйна.

В Люксембург външните министри на страните-членки, сред които и Кристиан Вигенин, ще разгледат обстановката в Източна Украйна и ще обсъдят необходимите мерки в международен план, които да сложат край на престрелките в страната.

Междувременно снощи генералният секретар на ООН Бан Ки Мун проведе телефонен разговор с президента на Украйна Петро Порошенко. Бан Ки Мун изрази подкрепата си за мирния план, който Порошенко представи в петък.

Държавният глава на САЩ Барак Обама също изрази подкрепа за намеренията на украинския президент. Планът на Порошенко бе публикуван в петък. Той съдържа 14 точки, които трябва да нормализират обстановката в страната. От Киев смятат да инвестират 1,5 млн. евро в Източна Украйна. Средствата трябва да отиват за възстановяване на щетите по инфраструктурата и за разкриване на нови работни места.

В София днес се организира митинг заради ситуацията в Украйна. Той ще се проведе от 19 ч. пред сградата на украинското посолство в столичния квартал "Овча купел". Организаторите на демонстрацията се обявяват против "действията на украинската армия срещу мирните граждани в Югоизточна Украйна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!