Украинското разузнаване е водило тайни преговори с Александър Лукашенко

Красимир Крумов 17 май 2023 в 14:36 8538 4

Снимка Телеграф Украйна

Кой го изпрати? Попита през април 2021 година украинска журналистка, когато депутатът от управляващата "Слуга на народа" се срещна на четри очи с Александър Лукашенко в Минск.

Украинското разузнаване е провело тайни разговори с авторитарния беларуски лидер Александър Лукашенко за това Беларус да не участва в преки военни действия срещу Киев. След серия от спекулации на тази тема новината беше потвърдена лично от ръководителя на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР) генерал Кирило Буданов.

„От доста време не сме наблюдавали руски обстрели от територията на Беларус. Това е резултат от цялостна дейност на различни субекти у нас“, заяви Буданов по време на разговор в рамките на медийния проект „Различните хора“, цитиран от „Украинска правда“.

„Ние вече установихме контакти с Лукашенко, използвайки всички налични средства и възможности за тази цел. Активизирахме тези дейности след бягството на руските войски от района на Киев през пролетта на миналата година. Тогава не искахме да допуснем нова атака от беларуското направление. Както виждаме сега, усилията ни са успешни“, казаха шефът на военните разведки в Киев.

Генералът информира, че връзката между властите в Киев и Минск е бил депутат от украинския парламент и приятел на Лукашенко Евгений Шевченко. „Ние използваме неговите контакти от доста време и никога не сме го крили. Дейността на Шевченко има желания ефект. Нито веднъж не отказа, когато се обърнахме към него с конкретна молба“, отбеляза Буданов.

Признанията за участие на Шевченко, в операциите на ГУР обаче е изненада за общественото мнение в Украйна, където депутатът не се ползва с добро мнение. Вероятно ще се окаже, че поведението му, което му докара и негативния имидж, може да е било съзнателно граден образ за нуждите на разузнаването. На 18 юли м. г. одиозният фен на Александър Лукашенко се появи във Върховната Рада във военна униформа, с което предизвика скандал и беше отстранен от заседанието на парламента. При това облеклото му беше официалната униформа на украинското военно разузнаване. След избухналия скандал Шевченко отиде да се преоблича, но така и не се върна на заседанието.

Депутатът е известен с проруски и пробеларуски възгледи, но може да се окаже, че всичките те са били режисирани. Евгений Шевченко беше депутат от президентската фракция „Слуга на народа“, но беше изключен от партията след като отиде на среща на четири очи с Александър Лукашенко.

"Аз съм отново в Минск. Топло, вкусно, спокойно. Беларусите са някак си истински. Сякаш не са се развалил, някаква невероятна човечност“, написа депутатът от беларуската столица още през април 2021 година.

Още тогава се появиха въпроси по чия „наводка“ ходи в Минск Лукашенко. „Беларус се превръща в концлагер. За малцина Лукашенко вече е „ръкостискаем“ (да, Путин се среща с него и Мишустин). И бам – на гости при Лукашенко отива депутатът от Върховната Рада на Украйна от управляващата партия „Слуга на народа“ Евгений Шевченко, възмути се още преди войната журналистката Ирина Ромалийска. „Има ли власт в тая държава? Слугите си имат господари. Някой го е пратил!“, продължаваше журналистката. Днес Буданов дава отговор на поставения през 2021 годиан въпрос.

Не е идиот

Генерал Буданов даде оценка и на беларуския президент Александър Лукашенко. Според него Владимир Путин вече е загубил надежда, че ще успее да въвлече беларуската армия във война с Украйна. „Независимо дали ни харесва или не, Лукашенко не е идиот. Самият той пръв би предотвратил повторение на 24 февруари 2022 г. (нахлуването в Украйна на руската армия, включително от територията на Беларус – бел. ред.)“, подчертава още ръководителят на ГУР.

Въпреки че беларуските сили не подкрепиха руската армия в агресията срещу съседната страна, режимът на Александър Лукашенко предостави нейната територия за нуждите на Москва. В края на февруари 2022 г. беше извършена атака от Беларус към северната част на Украйна, включително района на Киев. Оттам руските части обстрелваха с ракети и украински градове, включително цивилни обекти.

ГУР преговаря и с Пригожин?

През последните дни една от най-спекулативните информации в социални мрежи и авторитетни издания като "Вашингтон пост" е за тайни разговори между ГУР и собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, придобил известност като Готвача на Путин. "Вашингтон пост" се позовава на изтеклите през април документи на американското разузнаване, според които в края на януари Пригожин е предложил по свои контакти в управлението на военното разузнаване на Украйна Киев да изведе ВСУ от Бахмут срещку предоставяне на Украйна на информация за позициите на руската армия, които ВСУ биха могли да използват за нападение срещу противника. Пред американското издание двама украински източници са потвърдили, че Пригожин на няколко пъти е влизал в контакт с ГУР и е правил подобни предложения, но Киев ги е отхвърлил, тъй като няма доверие на Готвача. Информацията беше част от бекграунда за конфликта между Притожин и министъра на отбраната на РФ Сергей Шойгу. Самият Пригожин нарече информацията на американския вестник активно мероприятие и не изключи, че кампаня срещу него водят "другарите от Рубльовка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

4

vovchik

17.05 2023 в 16:07

Хитрец е Лукашенка, това трябва да му се признае.

12407

3

Bad Horse

17.05 2023 в 15:55

Путин планираше да завладее не само Украйна, но и Беларус. Едното без другото не става, трите братски народа трябваше да се съберат пак в една империя, ръководена от Москва. Това не е нищо ново, знае се от всички в това пространство. Лукашенко беше съгласен, защото му беше обещано да стане президент на новото формирование. Но Путин го излъга.

Войната в Украйна, трябваше да въвлече и Беларус, за да я отслаби и хвърли в криза и позволи безкръвно завладяване от Русия "за да възстанови мира". Имаше многократни руски провокации. Примерно: част от машините на северната армия, която атакува Киев, вееха беларуски знамена, за да заблудят украинците че беларуски сили ги нападат заедно с руските. И да въвлекат двете страни във война.

1047

2

Ivetcheto

17.05 2023 в 15:04

ново 20

-529

1

6екеr4о

17.05 2023 в 14:55

През последната година и нещо сме свидетели как дъртият дингил Лукашенко какви ли не маймунджулуци направи, само и само да не въвлече своята държава в кървавата война на Путлер, очевидно успешно.

Многократно съм срещал твърдението, че гражданите на държавата му гледали със съвсем друго око на инвазията в УкраИна, не като москвичите и останалите мурзилки.

Лукашенко може да се прави на маймуна, но очевидно е, че не е пълен идиот, каквито са цялото обкръжение на Путя!?