Украинският парламент прие закона за санкциите против Русия

OFFNews 14 август 2014 в 16:59 4142 1

Украинският парламент прие на второ четене закона за санкциите против Русия, съобщи ИТАРР-ТАСС.

За приемането на законопроекта са гласували 244 депутати при необходими най-малко 226 гласа.

Съгласно приетия документ Съветът за безопасност и отбрана на Украйна ще има право да въвежда над 20 вида санкции, в това число да блокира активи, да ограничава търговски операции, частично или напълно да прекратява транзита на ресурси, полети, прекратяване на изпълнението на икономически и финансови задължения и др.

По молба на правителството от законопроекта беше извадена възможността за ограничаване или прекратяване на работата на медиите, включително в интернет.

Законопроектът беше гласуван на първо четене във вторник.

Председателят на украинския парламент Александър Турчинов уточни, че парламентът е приел днес не санкции срещу Русия, а закон за санкциите, на базата на който санкции могат да бъдат приети в бъдеще.

Парламентът е внесъл предложение за санкции срещу 172 граждани на Русия и други страни, както и 65 руски компании.

Решението за това дали ще бъдат наложени санкции срещу Русия, ще бъде взето от Съвета за национална безопасност и отбрана, посочи Турчинов.

Украинският премиер Арсений Яценюк благодари на депутатите за приемането на законопроекта, като заяви, че по този начин Украйна е направила крачка към енергийна независимост.

Показахме, че страната може да се защитава, посочи Яценюк.

В санкциите против Русия може да бъде включен и транспорта на газ. Украинската газова компания „Нафтогаз“ вече предложи на руската „Газпром“ да продава газ на руско-украинската граница на компании от ЕС, за да избегне санкциите.

Според енергийни експерти обаче „Газпром“ би се съгласила само временно на една такава мярка, като в замяна ще поиска ЕС да подкрепи проекта „Южен поток“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови