Украинският парламент одобри на първо четене санкциите срещу "Газпром"

OFFNews 12 август 2014 в 21:40 2216 0

Върховната рада на Украйна

Украинският парламент прие на първо четене законопроекта, който предвижда санкции срещу руски компании и личности. Одобреният законопроект предизвика безпокойство в Европа за стабилността на газовите доставки, съобщава Ройтерс.

Той включва 29 мерки за реагиране при заплаха на националната сигурност и беше подкрепен от 243 депутати при необходими 226 гласа.

Законът позволява на Съвета за сигурност на Украйна да блокира активи и да прекратява транзита на газ, превози и полети през територията на държавата. Съветът ще има право да спира работата на медиите и да блокира Интернет.

Основната идея е, че транзитът на газ през Украйна ще продължи нормално, но само ако на границата с Русия синьото гориво се изкупува от европейски компании, незасегнати от санкциите, които Евросъюзът наложи на Москва.

Ако се съгласи с това предложение обаче "Газпром" ще поиска ЕС да подкрепи проекта „Южен поток“, коментираха енергийни експерти, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Украинският премиер Арсений Яценюк каза миналата седмица, че санкции могат да бъдат наложени на 65 руски компании и 172-ма руски граждани, включително газовия гигант "Газпром" - за "финансов тероризъм".

Европа ще трябва да преразгледа договорите си за изкупуване на природен газ, ако бъдат наложени санкции на "Газпром".

Украинската Рада насрочи второто четене на законопроекта да се проведе в четвъртък.

Русия е най-големият доставчик на газ за Европа. Посреща почти една трета от нуждите на региона, като половината от това количество преминава през Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!