Украински политик: Лобистки интереси сринаха управляващата коалиция в Киев

OFFNews 27 юли 2014 в 15:25 3295 2

Разпадът на управляващата коалиция в Украйна е заради лобистки интереси в енергетиката на партията на Виталий Кличко „УДАР“. Това заяви пред БНР председателят на партия „Отечество“ на подалия оставка премиер Арсений Яценюк – Сергей Соболев.

Преди дни партиите „УДАР“ и „Свобода“ се оттеглиха от управляващата коалиция в украинския парламент. Малко по-късно ги последваха и още 19 депутати. Така коалицията загуби необходимото мнозинство и премиерът Яценюк подаде оставка.

Случилото се е плод на енергийни интереси на един олигарх, който контролира партия „УДАР“, категоричен е Соболев.

Партиите, които напуснаха управляващата коалиция, отказаха да коментират решението си. Убедени сме, че те никога няма да обявят публично своята позиция, защото тя е свързана с факта, че тази фракция е контролирана от един олигарх, който е арестуван днес във Виена – Дмитри Фирташ, посочи Соболев.

Фирташ е един от най-богатите хора в Украйна и е тясно свързан с Русия. Смята се, че е близък до бившия украински президент Виктор Янукович и негов спонсор. Фирташ е ключов участник в газовия, химическия, медийния и банковия сектори в страната. Това обяснява и голямото му влияние върху управлението на Украйна, обясни Соболев.

По думите на украинския политик причината за оттеглянето на „УДАР“ от коалицията е заради законопроект, който предполага сериозна реформа в компанията „Нафтогаз“, като дава и възможност за това европейски и американски капитали да управляват газопреносната мрежа на Украйна.

Досега Фирташ използваше тази система като свое предприятие. Мисля, че това беше причината „УДАР“ да излезе от управляващата коалиция така внезапно, подчерта Сергей Соболев.

Според Соболев не е изключено „кримският сценарий“ да се подготвя иза други страни, в това число и за България. Не е изключено това да е част от втория етап от разширяването на Руската империя, при който руски бизнесмени започват анексията бавно, но уверено. Сред страните, които могат да бъдат засегнати, са България, Унгария, Чехия, Словакия, допълни политикът. 

По същия начин в Крим купуваха имоти, а след това се заговори за защита на руското население на територията на полуострова, коментира Соболев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews