UJ-22 Airborne. Киев удари по Москва с дронове собствено производство, Соловьов пише за 32 дрона (обновена)

Красимир Крумов 30 май 2023 в 09:31 10006 8

Снимка

Най-малко 32 дрона са били изстреляни срещу руската столица в нощта срещу вторник, сочат данните в руските медии и социалните мрежи. Във видеокадри и снимки от атаката се вижда и силуетът на безпилотния апарат-камикадзе, който е използван за нападението срещу Москва.

Би Би Си съобщава, че има двама леко ранени, които не се нуждаят от болнично лечение. Щети са нанесени по две жилища, леки има по жилищни сгради.

Военни експерти разпознават сред машините, успели да преодолеят МКАД – околовръстното на Москва - и да се доближат на 30 минути с кола и много по-малко с дрон до Червения площад. Ударният дрон е UJ-22 Airborne, произвеждан от украинската компания „Укрджет“. Той може да преодолее до 800 километра разстояние и да носи 15-20 килограма експлозиви. Това е приблизително 30 гранати F1 или 4 изстрела за РПГ-7.

Според кремълския пропагандист Володимир Соловьов 19 дрона са били свалени, докато летят към Рубльовка, Красногорския район, Истринския район, Новая Москва, Апрелевка и Власиха, десет са закачили дървета и са паднали в Одинцовския район и ТиНАО, три са уцелили жилищни сгради на Ленинския проспект, Профсъюзната улица и улица Атласова. Соловьов твърди, че в атаката срещу Москва са използвани 32 дрона и добавя, че на хората, които живеят в уцелените от дронове блокове е оказана помощ от лекари на място.

"Тази сутрин киевският режим предприе терористична атака с безпилотни летателни апарати по обекти в Москва", съобщи руското министерство на отбраната, което не използва думата "терористична", когато става въпрос за атаки на руската армия по обекти в украинската столица Киев. МО, за разлика от Соловьов, признава само за 8 дрона от самолетен тип. Спешните служби съобщават за дрон, който се е врязал в апартамент на 14-ия етаж в блок 92, корпус 1 на Ленински проспект. Дронът не е експлодирал. В апартамента е имало трима души и никой не е пострадал. На място са изпратени сапьори.

Гняв и паника е обзела руските военни блогъри и официалните говорители на кремълската пропаганда, ако се съди по статусите им в Туитър и Телеграм. А също така и безпокойство заради активността на ГУР, украинското военно разузнаване на руска територия.

Въпросът е в това, че някои от дроновете са с далекобойност от максимално 500 километра.

„От това следва съвършено логичният извод, че си имаме работа с поредната специална операция на ГУР, използващо своята агентура на руска територия за удара. Няма никакви данни, че те са били пуснати от територията на Украйна – полетът им би забелязан своевременно. А тук ги забелязаха едва в Московска област. Да припомним, че в продължение на цялата пролет в Московска област нееднократно бяха забелязвани неизвестни безпилотни апарати, а атаката на Москва преди парада на 9 май показа, че ГУР методично напипва варианти за атаки на Москва. Така и не успяхме да открием кой и откъде пуска дроновете. И сега нова атака. За щастие, неуспешна. Нито един обект не е поразен, мина се и без жертви. Но можем да не се съмняваме, че опитът от тази атака ще бъде отчетен (от украинците, б. р.). И ако вражеската агентура не бъде открита и унищожена, ударите ще продължат“, пише военният наблюдател Рамзай в Телеграм.

Авторът прави следните изводи:

  • В Москва и Подмосковието, а също в близките до тях области действа мощна разклонена диверсионна мрежа на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна. (Буданов, б. р.)
  • ГУР запазва възможността си да доставя на наша територия оръжия и експлозиви.

На фона на руските притеснения от първата по-масирана атака по въздух срещу руската столица в украинското виртуално пространство новината за полет на дронове към Москва предизвика оживление: 

По-късно съветник на украинския президент отрече Киев да е пряко замесен в нападението с дронове срещу Москва. Той добави, че Украйна наблюдава събитията с удоволствие, и прогнозира увеличаване на този тип атаки, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

8

wakeup

30.05 2023 в 18:02

Нека да усетят и те вкуса на специалната военна операция

-240

7

редовно четящ

30.05 2023 в 15:43

Ах, гняв и паника била обхванала рашистите! Малко им е!

12078

6

edin slep

30.05 2023 в 14:08

Нормално, да изпращаш дронове срещу Киев не е като изпращаш дронове срещу Найроби. Украйна е индустриална страна, произвежда самолети, камиони, двигатели за хеликоптери, танкове, бронетранспортьори, кораби - собствени разработки. Не са на световно ниво, но имат индустриална база и експертиза.

Получили са електрониката и софтуера за подобни дронове, а и след като намаля натиска срещу страната им и взеха да обръщат хода на войната, нормално е да вкарат жега и на руснаците.

Те имат огромна обща граница, знае се къде има ПВО системи, не е трудно да се програмира пътя на дроновете, така че да ги избегнат.

На руснаците ще им дойде войната на крила, не е вече като да я гледаш по новините.

2550

5

alfakentavur

30.05 2023 в 13:54

Това е Специална Военна Операция за денацификация и демилитаризация на Путлеристан.

-529

4

6екеr4о

30.05 2023 в 13:00

Не ги е срам, мръсници, ше бомбардират мАЦква!

Соловьов е мазен и свръх изхабен рецитатор на кремльовска тъпоглава пропаганда, ма сега изнесената информация от него в пъти се различава от тази на министерство на войната на педеРацията, та тоя дори и да внимава къде пуши, най-вероятно ше падне от висок етаж!?!

705

3

Деспин Митрев

30.05 2023 в 11:33

Кон ?!?! Что случилас - шакалад стапилас? Да бе, знам, че това нищо не е, а ти знаеш ли, че е предупреждение ?

4638

2

Того

30.05 2023 в 11:23

Орките усетиха жегата зад ъгъла.

22548

1

dolivo

30.05 2023 в 11:22

отрезвителни самальотчета, да похапнат джепане и поддръжниците на режима на Путин, не е честно само Путин да храни цяла година украински граждани...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика