Убийство по непредпазливост разследва прокуратурата след взрива в Леверкузен

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2021 в 11:12 1158 0

Снимка Getty Images

Разследване за убийство по непредпазливост започват германски прокурори във връзка с взрива на цистерна в индустриалния парк на химически завод в Леверкузен, съобщава DPA. При него загинаха двама души, 31 бяха ранени. Петима работници са изчезнали.

Не се посочват имената на заподозрени.

Говорител съобщи, че целта е да се установи дали има човешка грешка, довела до експлозията на 27 юли. Полицията вече започна разследване.

Германските власти проверяват предположението, че димът от експлозията и последвания пожар може да съдържа токсични вещества. Агенцията по околна среда в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където се намира град Леверкузен, имат предвид възможно наличие на диоксини, полихлорирани бифенили и фуран, които може да са били разнесени в околни райони след взрива от вторник сутринта.

Междувременно Currenta - компанията, която експлоатира съоръжението за изгаряне на отпадъци, където стана взрива, не дава надежда за живота на петимата изчезнали.

"Трябва да заключим, че няма да намерим живи тези петима работници", каза ръководителят на компанията Франк Хилмар.

Има разминаване между информацията какво са съдържали подпалилите се при пожара след взрива контейнери, давана от Currenta и Агенцията по околна среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови