Две жертви, 31 ранени и изчезнали хора след взрива в Леверкузен

OFFNews 28 юли 2021 в 07:50 2587 0

Снимка Getty Images

Двама работници са загинали, 31 души са ранени при взрива на цистерна в Леверкузен, съобщава DPA. Има изчезнали хора, чийто брой на този етап е неизвестен. Петима от ранените са в реанимация, уточнява полицията.

Издирването на изчезнали хора тече с максимална степен на интензивност. За съжаление, надеждата да ги открием живи изчезва - пише в съобщение Ларс Фридрих, директорът на завода, в чийто индустриален парк стана експлозията вчера в 9:30 ч. местно време.

Взривът е регистриран от сеизмологична станция на 40 километра разстояние. Той предизвика облак от гъст дим над западногерманския град, който отдавна е голям център на химическата индустрия в страната. 

"Дълбоко натъжени сме от този трагичен инцидент и от смъртта на работници. Изказваме съболезнованията си на близките им и на колегите им", казва Фридрих. Това са трудни часове - много жители на града са уплашени, допълва той по време на извънредна пресконференция.

Кметът на Леверкузен Уве Рихрат също говори за "трагичен ден" за града. Той казва, че е усетил ударната вълна от експлозията.

На живущите близо до завода е разпоредено да затворят прозорците и вратите си. Забранено им е да консумират плодове, зеленчуци, билки, които растат в градините им.

Детските площадки са затворени от властите.

Следи се качеството на въздуха. На този етап властите не могат да установят наличие на химически вещества в него. Гражданите все пак са предупредени за възможни токсични вещества във въздуха.

Защо цистерната се е взривила все още не е ясно. Отне часове на пожарникарите, за да потушат избухналия впоследствие пожар. Работата в опасната зона все още продължава. След края й криминални разследващи ще могат да влязат и започнат разследването си.

На мястото и сега има и много полиция. Тя затвориха близки пътища и призова жителите да избягват пътуванията по отворените пътища, за да може екипите на спешна помощ да се придвижват максимално бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!