​Турция спестила до 186 млн. евро от запазването на лятното часово време

OFFNews Последна промяна на 18 октомври 2017 в 10:53 3077 3

​Турция спестила до 186 млн. евро от запазването на лятното часово време

Турция е спестила над милион и триста хиляди мегаватчаса електроенергия от запазването на лятното часово време през цялата година. Това показват изчисления на Техническия университет в Истанбул, представени на турското министерство на енергетиката, съобщава БНТ, цитирайки информационния сайт "Ен сон хабер".

Специалистите обясняват това с факта, че когато се прилага лятното часово време и през зимните месеци, се смрачава по-късно, а така се пести електричество. Целогодишното прилагане на лятното часово време е спестило на Турция между 540 и 802 милиона турски лири (между 125 и 186 милиона евро), както и необходимостта от инвестиции на стойност два милиарда долара за строежа на електроцентрали, които да компенсират повишеното потребление на електрическа енергия, се посочва още в доклада.

Севернокипърската турска република (СКТР), призната единствено от Анкара, междувременно се отказа от тази практика и на 29 октомври ще премести с един час назад часовниците съгласно решение на кипърското турско правителство, съобщи телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

През септември турският Държавен съвет - висшият административен съд в страната, спря изпълнението на решение на министерския съвет от март 2016 г. за запазване на лятното часово време през цялата година. Турското правителство обаче обяви, че възнамерява да продължи практиката чрез внасяне на законодателни промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

3

Стефан

18.10 2017 в 22:39

И пак не са улучили, с точност до фундаментална константа. Което прави цялата работа отново идиотизъм.
Повече от милион години, животът на тази планета се е настройвал според централната и звезда. А не според административни глупости, с един час напред - назад.

22015

1

Стефан

18.10 2017 в 11:13

Сега остава медицинският им университет да сметне колко милиарда са загубили от разстройването на биологичните часовници на хората, а министерството на икономиката - от загубено работно време от разбити от тая работа работници.