Турция ще строи АЕЦ на Черно море

Милен Енчев 02 май 2013 в 12:05 5612 1

Местонахождението на бъдещата турска АЕЦ. Изображение: Google Maps
Местонахождението на бъдещата турска АЕЦ. Изображение: Google Maps

Компании от Япония и Франция ще строят атомна електроцентрала на брега на Черно море в Турция, съобщи турският премиер Реджеп Ердоган пред японския бизнес ежедневник „Никей“, цитиран от Франс прес. Става дума за японската „Мицубиши хеви индъстрийз” и френската „Арева”, които са избрани от Турция за изпълнители на централата.

Турският премиер обяви, че ще бъдат изградени четири реактора на стойност около 20,5 милиарда долара, предаде АФП.

Централата обаче няма да е до българо-турската граница, каквото намерение имаше турската държава миналата година. Тогава бе планирано да се строи АЕЦ край градчето Инеада, недалеч от Малко Търново, но намерението бе посрещнато с протести от местните жители, за които OFFNews писа. Община Бургас също изпрати отрицателни становища за проекта, заявявайки, че атомна електроцентрала в близост до българското Черноморие би прогонила туристите.

Турската АЕЦ ще бъде построена в гр. Синоп на брега на Черно море в Мала Азия. Ердоган не изключва възможността японски компании да участват и в строителството на планирана трета АЕЦ в Турция. „Турция иска да има възможно най-много работещи ядрени реактори до 2023 година”, заяви турският премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!