Комшиите отново на бунт срещу ТЕЦ край Резово

Георги Савчев 16 ноември 2012 в 20:20 2131 0

Комшиите в Инеада не искат да изгубят тази гледка. Снимка: Георги Савчев
Комшиите в Инеада не искат да изгубят тази гледка. Снимка: Георги Савчев

В събота от 12 ч. започва изграждането на протестен лагер в турското село Беандик срещу топлоелектрическа централа край границата с България.

Природозащитници от Истанбул, Лозенград, Одрин, както и местни жители от община Инеада ще протестират под мотото “Не искаме ТЕЦ в рая”. Това съобщи за OFFNews.bg кореспондентът на вестник „Сабах“ Мурат Саваш.

Няма да допуснем изграждането на ТЕЦ край най-чистия бряг на Черно море, който има най-красивите плажове от златен пясък, обявиха от фондация “Дайко“ - главния организатор на протестния поход.

Очаква се през уикенда в село Беандик да се съберат около 300-400 души, съобщи Мурат Саваш.

Местните власти от Инеада, Демиркьой и село Беандик също подкрепят протестния лагер.

В 18 ч. в събота ще бъде запален огън от двете страни на границата: в Беандик и Резово.

Изграждането на ТЕЦ ще застраши горите на Инеада, които съхраняват уникални екосистеми, бистрите и чисти води на р. Резовска (Мутлу дере), главните пътища на прелетните птици в Европа, обявиха природозащитниците от базираната в Демиркьой фондация “Дайко“.

От официален отговор на Генералния консул на Турция в Бургас до областния управител Константин Гребенаров стана ясно, че в турската “Служба за регулиране на енергийния пазар” е постъпило искане от страна на частна фирма за изграждане на топлоелектрическа централа в Инеада, която се предвижда да работи с вносни въглища и с мощност 1.200 MW.

По информация на природозащитничката от село Леманкьой (край Инеада) Озге Джан, в село Беандик намерение да изгради топлоелектрическа централа има EMBA Electric Company.

Според турските закони, за да може дадена фирма да започне изграждане на централа, е необходима Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и организиране на среща с местните жители, на която те да бъдат информирани за проекта.

На 31 октомври тази година над 200 демонстранти успяха да осуетят подобна среща в Беандик и изгониха инвеститорите.

Село Беандик, както и градчето Инеада отстоят само на няколко километра от българското село Резово. Плажната ивица на Инеада е дълга над 15 километра. В южната си част се слива с горите на Странджа планина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови