Турция ще преустанови сондажите за газ и петрол в оспорваните води на Средиземно море

OFFNews 28 юли 2020 в 15:35 3954 0

Турция ще преустанови сондажните дейности за газ и петрол в оспорвани води в Източното Средиземноморие, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на високопоставен турски представител. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е дал на своите сътрудници указания "да бъдат конструктивни и да преустановят за известно време проучвателните дейности", заяви неговият съветник и говорител Ибрахим Калън пред турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Преди дни гръцкият вестник "Катимерини" писа, че ситуацията в Егейско море и Източното Средиземноморие изглежда се поуспокоява, след като турски бойни кораби се върнаха по базите си.

Миналата седмица Турция обяви своите планове да изпрати проучвателния кораб "Оруч Реис" и два поддържащи кораба да извършат сеизмологични операции до 2 август във води южно от гръцките острови Родос, Карпатос и Кастелоризо, намиращи се край турското южно крайбрежие.

Това изявление повиши напрежението със съседна Гърция и предизвика критики от САЩ, Франция, както и от други европейски страни.

Турция обвини Гърция, че се опитва да я изключи от облагите в резултат на сондажите за петрол и газ в Егейско море и Източното Средиземноморие. Според Турция морските граници за търговска експлоатация трябва да бъдат поделени между гръцката и турска континентална част и да не включват гръцките острови на равноправна база.

От Гърция заявиха, че тази позиция нарушава международните закони. "Всеки трябва да продължи да работи в собствения си континентален шелф и да извършва съвместна работа в оспорваните райони", заяви Калън.

Според него двустранните въпроси с Гърция трябва да бъдат разрешавани чрез диалог, а не чрез заплахи за турската кандидатура за членство в Европейския съюз.

В понеделник гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви, че Турция изтегля корабите си от района и добави, че Атина е готова да започне преговори в рамките на международните закони и добросъседските отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови