Турция иска да купи ракети “Patriot” от САЩ

OFFNews 14 декември 2019 в 15:32 2590 0

Мевлют Чавушоглу

Турция предложи на САЩ да продаде на Анкара системата за противоракетна отбрана “Patriot”, очакваме отговор. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на форум в Доха, Катар.

„Турция вярва, че САЩ все още са наши съюзници, а ние оставаме техни съюзници…Никой не може да отмени сделката с Русия за закупуване на С-400, вече е сторено. Предложението на Русия беше по-изгодно и ние го приехме. Сега ние сме готови да купим системата “Patriot” от САЩ, чакаме отговора им“, каза Чавушоглу.

Външният министър заплаши, че в случай на приемане на санкции от САЩ заради доставката на С-400, Турция ще бъде принудена да отговори на тях.

Новината за покупката на “Patriot” идва само дни след като Комисията за външни отношения на Сената на САЩ одобри в сряда пакет от санкции срещу Турция и нейния финансов сектор заради военната операция на Анкара в североизточната част на Сирия и закупуването на руски зенитни ракетни системи С-400. Сега документът ще бъде представен за разглеждане от Сената, като в рамките на дебата в него може да се правят изменения. Подобен законопроект беше одобрен от Камарата на представителите на САЩ в края на октомври.

Инициативата задължава президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи ограничения на участващите във военната операция в Сирия, по-специално срещу турския министър на националната отбрана Хулуси Акар. Освен това, се казва в документа, администрацията на Вашингтон, съгласно закона за CAATSA („За противодействие на противниците на Америка чрез санкции"), е длъжна да въведе ограничения във връзка с покупката на Анкара на С-400.

Министерството на външните работи на Турция осъди подготовката на САЩ за въвеждане на санкции срещу страната. „Инициативите, подкрепени от двете камари на Конгреса и антитурските кръгове, са още един признак на неуважение към нашите суверенни решения относно националната ни сигурност“, се казва в позицията.

Отношенията между САЩ и Турция толкова се напрегнаха, че официални лица заговориха за възможно изтегляне на американските войски от базите им в Турция. 

Заради покупката на С-400 САЩ отказаха да доставят на Турция и изребители от последно поколение F-35 още през лятото, въпреки, че Анкара участва с финанси в програмата за разработка и производство на истребителите. “Нa Турция мoжe дa ce нaлoжи дa зaкупи изтрeбитeли oт Руcия и Китaй” зaяви aмeрикaнcкият прeзидeнт Дoнaлд Тръмп, прeди cрeщaтa нa върхa нa НAТO в Лoндoн в началото на месеца.

Рано е да се говори за закупуването от Турция на руски изтребители, Анкара все още се надява да получи американските самолети F-35, отговори му турският министър на отбраната Хулуси Акар.

„На този етап е рано да се говори за закупуване на руски изтребители. Трябва да се изчака и да се види как ще се развият събитията. Турция е независима държава и ще направи това, което сметне за добре. Ако САЩ откажат да изпълнят задълженията си за доставка на F-35, тогава можем а намерим други доставчици. В света се произвеждат много самолети и да се намери вариант не е проблем. Но искаме да си сътрудничим със САЩ, защото те са наши партньори“, заяви Акар в ефир за телевизия NTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови