Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турското консулство в Ротердам: Докладвайте обиди към Ердоган

OFFNews 22 април 2016 в 14:35 3733 5

Генералното консулство на Турция в Ротердам се свързва с турски организации в Холандия и ги приканва да подават сигнали за обиди към президента Реджеп Таип Ердоган, става ясно от изтекли съобщения на мисията.

"Спешно изискваме имената и писмените коментари на хора, които са направили обидни, пренебрежителни, омразни или оклеветяващи изявления срещу турския президент, Турция, турското общество като цяло", се казва в част от съобщение, разпространявано от консулството. 

В западноевропейската страна живеят близо 400 хил. души от турски произход. От местен клон на опозиционната Републиканска народна партия твърдят, че са получили обаждания от хора, които са притеснени заради стари свои коментари против управлението на Ердоган. 

Разкритията бяха посрещнати остро от холандски политици. Министърът по интеграцията Лоденвайк Ашер обяви действията като намеса в свободата на словото. Премиерът Марк Рюте от друга страна определи турския ход като неясен.

Първоначално от турската мисия отказаха коментар, като само уточниха, че се забелязва скок в броя омразни коментари.  По-късно обаче заявиха, че става въпрос за лош подбор на думи и от интерес за тях са само расистките послания и провокиращи омраза кампании.  

В Турция са повдигани близо 2000 съдебни дела за обида към Ердоган. Наскоро и немският комик Ян Бьомерман, който прочете сатирична поема за него, също си навлече гнева на президента. От Анкара поискаха германските власти да подведат Бьомерман под отговорност. Макар и първоначално това да им бе отказано, по-късно Ангела Меркел позволи разследване по случая. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12450

5

Alicante

23.04 2016 в 01:44

Затова в демокрацията има един основополагащ принцип - мандатността. Властта развращава, а като постоиш в нея десетилетие и губиш представа за реалността....

12347

4

ЗахариЯт

22.04 2016 в 16:13

Айдее, комшията и той забрави кой век сме. А Рюте упорито се доказва като един безкрайно смешен човек.

12621

1

TOR

22.04 2016 в 14:52

..." Премиерът Марк Рюте от друга страна определи турския ход като неясен"...

КОЛКО по-ясен трябваше да е турския ход? Примерно - начукайте го на всеки, който си позволи да обижда султана?
Или - турският премиер нареди на ЕС да се променят конституциите на всички страни членки и член първи да обожестви особата МУ?

Ай сиктир...
 
X

Да помогнем на украинските деца!