Меркел позволи разследване срещу германския комик, обидил Ердоган

OFFNews 15 април 2016 в 16:22 4807 21

Снимка Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел позволи на прокуратурата да започне официално разследване на комика, обидил турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

От прокуратурата уточниха, че Ердоган е подал жалба срещу Ян Бьомерман, който рецитира сатирична поема за него по германска национална телевизия. 

Бьомерман е водещ на предаването "Neo Magazin Royale" по ZDF. В предаването, излъчено на 31 март, Бьомерман рецитирал поема за Ердоган, която съдържа груби сексуални нападки и обвинения, че Ердоган е репресирал и малтретирал малцинствата на кюрдите и християните.

Преди да го прочете, Бьомерман напомнил за сатиричната песен, излъчена по телевизия NRD, която осмя Ердоган за неговия авторитарен подход към журналистите. Това шоу провокира Турция да привика посланика на Германия за обяснения, но Германия отказа да се съобрази с протеста на Турция.

По-рано Меркел обяви, че правителството е било разделено по въпроса дали Бьомерман трябва да бъде разследван, или не. На комика беше предоставена и полицейска охрана през тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!