Турската полиция арестува още 20 души за участие в протестите

Вероника Шербанова 25 юни 2013 в 11:28 1092 0

Протести в Турция, площад
Протести в Турция, площад "Таксим". Снимка: EPA/БГНЕС

Турската полиция е претърсила близо 30 жилища, а 20 души са арестувани по обвинение, че са участвали в протестите на площад „Таксим“ в Истанбул, съобщиха турски медии.

Задържаните са обвинени и в това, че са нападали полицаи и че са членове на терористични организации.

Екипи на отдела за борба с тероризма в Анкара са изследвали видоезаписи от масовите протести и така са установили самоличността на хора, нападали полицаи по време на демонстрациите и нанесли щети на държавна собственост.

Операциите за претърсване на домове на участници в протестите продължават и броят на арестуваните най-вероятно ще се увеличи.

При подобна акция в Анкара, Истанбул и Ескишехир миналата седмица бяха задържани близо 100 души.

Около 2,5 млн. души се включиха в протестите в Турция, които започнаха в края на май заради решението на турското правителство да застрои парк „Гези“ в центъра на Истанбул.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия отблизо следи случващото се в Турция, като причина за това са съществуващите връзки между двете страни.

Диалогът с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган продължава. Лоялни сме към дадената клетва, но изчакваме и развитието на събитията, обяви Меркел по повод членството на Турция в ЕС.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък посочи, че организацията няма да се намесва във вътрешната политика на страната. Считаме, че всички държави членки на НАТО ще спазват основните принципи на демокрацията и ще позволяват свободното изразяване на различни политически възгледи, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови