Ердоган видя световна конспирация зад протестите в Турция и Бразилия

23 юни 2013 в 17:32 1222 3

Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Реджеп Ердоган. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Едни и същи външни сили стоят зад протестите в Турция и в Бразилия. Това заяви турския министър-председател Реджеп Ердоган вчера на митинг пред поддръжниците си, цитиран от „Файненшъл Таймс”.

Според Ердоган символите и плакатите на двата протеста са едни и същи. Причината, според него е, в Twitter и Facebook, които са едни и същи навсякъде, а те се управляват от една централа. „Те правят всичко възможно да постигнат в Бразилия, това което не успяха да постигнат в Турция. Това е една и съща игра, същия капан, с една и съща цел. ", заяви министър-председателя на Турция пред привърцениците си.

Ердоган смята, че младежите, които протестират по улиците на Турция, са манипулирани. Той твърди, че единствено лобитата и враговете на страната му печелят от тези три седмици демонстрации. Ердоган не забрави да подчертае, че заради протестите потокът на туристи е намалял и турската икономика страда.

Той също така изрази мнение, че турските протести са плод на международен заговор, предизвикан от безпокойството заради високите темпове на растеж на Турция. Протестиращите твърдят, че тяхното недоволство е причинено от увеличения авторитаритаризъм при управлението на Ердоган.

Вчера някои демонстранити на площад Таксим развяваха бразилски знамена. Така те изразили вдъхновението си и близостта между причинеите за протестите в Бразилия и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!