BBC сравнява протестите в България, Турция и Бразилия

Вероника Шербанова 20 юни 2013 в 13:06 5591 5

Протест, Снимка: BBC
Протест, Снимка: BBC

Езикът и времевата зона се сменят, но от Турция и България до Бразилия символите на протестите са едни и същи, пише Би Би Си.

Маските на Гай Фоукс, палатковите лагери, газовите маски и шлемовете се появяват в отговор на използването на сълзотворен газ като колективно наказание. Написаните на ръка плакати и младостта на протестиращите сe противопоставят на държавната власт и на официалността на старите колективни протести.

В парк „Гези“ в Истанбул, преди да бъде блокиран от полицията, имаше ученици, които идваха редовно, всеки следобед, на малки групи, сядаха на малкото останала трева и започваха да си пишат домашните.

Снимките, които пристигат от Сао Пауло, разказват подобна история.

И в двата града хората, родени в постидеологическата епоха, използват каквито символи могат, за да разкажат историята на това да бъдеш модерен и недоволен: националното знаме и тениски на местни футболни отбори се срещат доста често както в Истанбул, така и в Сао Пауло.

При предишни протести повечето от недоволните бяха на възраст над 35 години. Младежите не гледат телевизия и така или иначе не вярват на това, което се излъчва.

Социалните медии позволяват протестите да се организират бързо, скоростно да се реагира на репресиите и да се води успешна пропагандна война, заради което традиционните медии и смените в правителствата изглеждат смешни.

В Истанбул много млади, образовани хора се оплакват от това, че парите отиват при корумпирания елит. Много от тях обясняват, че въпреки професиите си на лекари, инженери, IT специалисти и т.н., не могат да си позволят да имат свое жилище.

По-големият проблем обаче е, че консервативното в религиозно отношение правителство на Партията на справедливостта нарушава свободата им. Те виждат полицейската акция срещу палатковия лагер по време на екопротеста в парк „Гези“ като символ на тази липса на свобода.

В Сао Пауло оплакванията са по-социални. „По-малко стадиони, повече болници“, пише на един от плакатите на протеста. Увеличаването на цената на транспорта, съчетано с решението на правителството да отдели повече средства за провеждането на Световното първенство по футбол през 2014 г., е това, което предизвика протеста.

В същото време миналата седмица недоволство предизвика ареста на журналист, носещ оцет, за да намали реакцията, която е получил заради сълзотворния газ, и стрелбата с гумени патрони по други четирима журналисти.

Ефектът от полицейските действия беше увеличен от възможността на протестиращите да направят достояние на целия свят чрез изпращани от тях снимки на полицейската бруталност срещу демонстранти, излезли на мирен протест.

Въпреки по-малките си размери протестите в България успяха да свалят спорна фигура, назначена начело на Агенцията за държавна сигурност, и това говори за общите проблеми, които обединяват протестите в много страни. Те вече не са само заради бедността, а и заради корупцията, фалшивата демокрация и готовността на елита да грабне лъвския пай от богатството.

Накратко казано, както през 1989 г., когато стана ясно, че хората от Източна Европа предпочитат индивидуалната свобода пред комунизма, днес капитализмът се идентифицира с липсата на ефективен демократичен контрол и репресии от страна на полицията.

И както показаха събитията от последните три години обикновените хора без идеологически подбуди са намерили начин да му се противопоставят.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови