Равносметката от "Таксим" - 4 убити, 11 ослепени, 7822 ранени

21 юни 2013 в 10:04 1571 2

Протест на
Протест на "Таксим" на 13 юни, Снимка: ЕПА

Четирима души са убити и 7822 са ранените при протестите в Турция през последните три седмици.

Данните оповести депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Сюлейман Челеби, съобщи телевизионният канал NTV, цитиран от "Фокус". 

Тежко ранените са 59 души, от тях 6 души са с непосредствена опасност за живота (в Истанбул – 4 души, в Анкара и в Ескишехир – по един човек). 100 души са с травми на главата; 11 души са загубили зрението си; един човек е с изваден далак.

По този повод депутатът от НРП е внесъл проект за закон за издигане на паметник на пострадалите при масовите демонстрации, който да бъде на мястото на палатковия лагер в парка „Гези” на площад „Таксим”. Предложението е в срок от 6 месеца от публикуването на закона в „Държавен вестник” министерството на културата и туризма да изгради подходящ паметник в памет на загубилите живота си по време на протестите Абдуллах Джан Чьомерт, Мехмег Айвалъташ, Мустафа Саръ и Етхем Саръсюлюк, посочва NTV.

Нови протести и сблъсъци имаше през изминалата нощ в Анкара и в Мерсин. Полицията се намеси със сълзотворен газ и с водни оръдия и разпръсна демонстрантите. Протестиращите отговориха с хвърляне на камъни, от които двама полицаи бяха леко ранени. След бруталната намеса на полицията протестиращите се приютиха в търговския център, където предприеха седяща стачка.

Протестите в Турция повлияха на курса на турската лира, която достигна историческия рекорд от 1,9125 турски лири за един щатски долар. Централната банка се намеси на пазара с шест директни продажби на валута, но въпреки това курсът на турската лира продължи да пада. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови