Турчинов: Русия напада Украйна

OFFNews 28 февруари 2014 в 23:20 9473 19

Александър Турчинов призова Владимир Путин да спре провокациите.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов обвини Русия във военна агресия в Крим.

"Руската федерация започна неприкрито нападение над нашата Украйна“, заяви Турчнов в извънредно обръщение по телевизията.

„Под формата на военно учение те вкараха войски и не само превзеха парламента и съвета на министрите на Крим, но взимат контрола над граждански обекти, комуникации и опитват да блокират укираинските военни бази. Те ни провокират към военен конфликт и според разузнаването ни, следват сценарий, идентичен с абхазския, когато, провокирайки конфликт, анексираха 20% от територията на Грузия“, каза още украинскичт лидер.


Руски БТР-и на пътя между Симферопол и Севастопол.

Турчинов се обърна към руския президент Владимир Путин с призив да „спре провокациите и да започне преговори“.

По-рано Вашингтон предупреди руските власти, че всеки опит за военно нахлуване в Украйна ще бъде сериозна грешка. Белият дом призова Русия да уважава териториалната цялост на своята съседка.

Преди малко стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере тази вечер, за да обсъди ескалиращата криза в Украйна. Това става по искане на новото правителство в Киев, според което ситуацията в Крим застрашава териториалната цялост на страната. Искането за спешното заседание в Ню Йорк е на украинския посланик в ООН Юрий Сергеев. То е отправено до литовската му колежка Раймонда Мурмокайте, която в момента председателства Съвета за сигурност. Сергеев се позовава на членове 34 и 35 от Хартата на ООН, определящи правото на Съвета за сигурност да разследва спорове или "международно напрежение", за да определи дали са застрашени световният мир и сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!