Тръмп обеща да посредничи за мир между израелци и палестинци

OFFNews 04 май 2017 в 15:29 2091 2

Американският президент Доналд Тръмп заяви по време на срещата си с палестинския президент Махмуд Абас в Белия дом, че е готов да посредничи между израелци и палестинци за постигане на мир, но не посочи как би могъл да съживи преговорите, съобщава Ройтерс.

"Ще направя каквото е необходимо. С удоволствие бих бил посредник или арбитър, или фасилитатор и ще го свършим", коментира Тръмп.

Той обеща да стартира процеса, но без да дава подробности, а след обяд с Абас заяви, че постигането на мирно споразумение може да не е толкова трудно, колкото са си мислили хората през годините.

Републиканецът призова палестинският лидер да спре подбудите за насилие срещу Израел и да спре плащанията към семейства на палестинци, които се намират в израелски затвори - нещо, за което Тел Авив също настоява.

След като при визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон през февруари Тръмп отстъпи от досегашната позиция на САЩ за двудържавно решение на конфликта, сега американецът не спомена при какви условия предвижда мир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови