Тръмп се отказа от двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт

ОFFNews 16 февруари 2017 в 11:00 3275 2

Снимка Reuters

Доналд Тръмп отстъпи от дългогодишната позиция на САЩ за разрешаване на израело-палестинския конфликт със създаването на две държави. По време на пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху американският президент заяви, че няма значение дали става въпрос за една или две държави. 

"Поглеждам към (решението за - бел. ред.) две държави или една държава и харесвам това, което харесват двете страни. Могат да живея и с двете", коментира Тръмп по време на визитата на Нетаняху в Щатите. 

Републиканецът затвърди намеренията си за близко сътрудничество с Израел и партньорите в региона за постигане на сигурност и стабилност. По думите му САЩ ще сътрудничат за "мир и наистина много велико мирно споразумение".

В неочаквано обръщение към Нетаняху Тръмп призова Израел да спрe застрояването на Западния бряг, което привидно изненада израелския политик. 

"Що се отнася до селищата, бих искал да се въздържате за известно време", каза Тръмп, който досега не бе изразявал категорична позиция по въпроса. 

Нетаняху от своя страна не пое ангажимента това да се случи и заяви, че застрояването не е в основата на конфликта. Според него предстоят разговори с Тръмп, за да се постигне разбирателство по въпроса. 

Въпреки критиката си относно застрояването на Западния бряг, американският президент повтори друго спорна позиция - преместването на посолството на САЩ в Йерусалим. Тръмп обясни, че идеята се разглежда сериозно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

2

ScrewIslam

16.02 2017 в 18:33

Eхо, преводачите, буквалният превод е кошмар за читателите. “Two state solution“ в този контекст трябва да е „палестинска държава“ – т.е. „Тръмп не иска палестинска държава“.
А по темата: Палестинците не искат своя държава. Само го декларират. Реално, единственото, което искат, е да издавят всички евреи в морето. Мохамед е завещал в хадисите на орките: „Последният ден няма да настъпи преди да убием и последния евреин. {В деня на страшния съд} аллах ще даде глас на дървото и камъка и те ще извикат „О, мюсюлманино, зад мен се крие евреин! Ела го посечи!“
Това на нормален език означава, че всеки правоверен, който не е загинал в джихад, ще си стои в гроба и няма да отиде в рая. Ще отиде в рая в деня, в който муслимите избият евреите до крак. В устава на Хамас до преди няколко години пишеше, че основната цел на Хамас е да унищожат евреите. После го изтриха. Нищо друго няма значение. Хамас това работи – смърт на евреите. Всеки, който си мисли нещо д

15614

1

OTBPAT

16.02 2017 в 11:17

Пфффф... smoke and mirrors :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!