Тленните останки на Шиндзо Абе вече са в Токио

OFFNews 09 юли 2022 в 13:17 1186 0

Шиндзо Абе лежи на земята

Снимка БТА/АП

Прострелян, Шиндзо Абе лежи на земята

Тленните останки на бившия японски премиер Шиндзо Абе бяха транспортирани днес до Токио, след като вчера беше прострелян смъртоносно по време на предизборна реч в западния град Нара и по-късно почина, предаде АП.

Абе бете откаран с хеликоптер до местна болница, където почина от кръвозагуба въпреки кръвопреливанията. 

Убиецът - 41-годишен мъж, недоволен от политиката му - бе арестуван на място. Тецуя Ямагами е заявил пред полицията, че е недоволен от политиката на Абе и е искал да го убие. Ямагами е служил във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония.

Покушението преди парламентарните избори в неделя шокира страната и породи съмнения дали охраната на експремиера е била адекватна. Смъртта на Абе предизвика вълна от съболезнования от страна на световни лидери, посочи АП.

Множество опечалени граждани полагат днес цветя на място на убийството в Нара. В понеделник там ще се състои нощно бдение в памет на покойния експремиер.

Погребението на Шиндзо Абе ще е във вторник. Засега не се съобщава, че ще има публична възпоменателна служба.

Агитацията за изборите за горна камара на парламента бе подновена въпреки трагичното събитие. В неделя се очаква победа на коалицията на премиера Фумио Кишида, който е протеже на Абе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!