Простреляният по време на предизборна реч Шиндзо Абе почина

Александра Маркарян 08 юли 2022 в 12:39 2907 4

Шиндзо Абе

Снимка БТА/АП

Шиндзо Абе малко, преди да бъде прострелян смъртоносно по време на реч в западния японски град Нара

Шиндзо Абе почина, предадоха световните агенции.

Най-дълго управлявалият бивш министър-председател на Япония издъхна в болница, след като бе прострелян на улицата по време на предизборна реч в град Нара, Западна Япония.

Убиецът - 41-годишен мъж, недоволен от политиката му - бе арестуван на място. Тецуя Ямагами е заявил пред полицията, че е недоволен от политиката на Абе и е искал да го убие. Ямагами е служил във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония.

Абе бе откаран в болница в състояние на сърдечен арест и дихателен арест - без да диша и със спряло сърце. Опитът животът му да бъде спасен с кръвопреливане е бил неуспешен. На пресконференция след кончината лекар от болницата съобщи, че кръвта на Абе буквално е изтекла и часовете опити на екипа да спаси живота му са били безуспешни. При откарването му в болницата Абе не е имал никакви признаци за живот. Лекарите са се борили да го върнат в продължение на четири часа и половина.

Най-дълго управлявалият министър-председател на Япония (от 2006 до 2007 и от 2012 до 2020 г.) бе прострелян два пъти в гръб по време на речта преди парламентарните избори в неделя. 67-годишният Абе падна на земята, облян в кръв, улучен в гърдите и врата. Обществената телевизия NHK показа как Абе произнася реч пред главната жп гара в Нара. Той стои, облечен в тъмносин костюм, вдигнал юмрук, когато се чува изстрел. След това се вижда как Абе пада на улицата, а няколко охранители тичат към него. Той се държи за гърдите, а ризата му е изцапана с кръв.

Министър-председателят на Япония и министрите му светкавично се върнаха в столицата Токио от предизборните си ангажименти в страната. Премиерът Фумио Кишида нарече нападението "подло и варварско". 

Публичният разстрел на висшия политик в една от най-безопасните страни в света, известна с едни от най-строгите закони за контрол на оръжията шокира световните политически лидери и предизвика вълна от реакции. Към тях се присъедини и българският президент Румен Радев, който изрази съболезнованията си на близките на Шиндзо Абе и на народа на Япония, в съболезнователен адрес до императора на Япония Негово величество Нарухито.

Премиерът Шиндзо Абе ще остане в съвременната история като виден държавник и умел политик, твърдо отстоявал интересите на страната си, посочва държавният глава. "Българският народ ще запомни неговото знаково посещение в България през 2018 г., с което той внесе значим личен принос и в развитието на традиционните приятелски отношения между България и Япония“, подчертава президентът Радев.

Преди да бъде прострелян, Шиндзо Абе провеждаше кампания преди парламентарните избори в неделя. Либерално-демократическата партия на Абе държи практически монопола върху властта в Япония от края на Втората световна война и нямаше съмнение. В неотдавнашно проучване на общественото мнение партията имаше преднина от 20 пункта пред най-близкия си конкурент. Въпреки че през 2020 г. се оттегли от поста си поради сериозни здравословни проблеми, Абе остана сериозен властови фактор в партията си. Появата му в град Нара беше потвърдена от местния клон на партията му само ден преди митинга.

Публични митинги като този на Абе са типични за 20-те дни преди изборите - единственият период, в който кампанията е разрешена според японското законодателство. И макар че висши политици като Абе обикновено пътуват със засилена охрана, нападенията срещу публични личности са изключително редки в Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

4

Constanza

09.07 2022 в 11:52

Ами те ако се нуждаеха от данни и доказателства, нямаше да бъдат антивакси.

1767

3

fiki

08.07 2022 в 14:56

кефи ме как антиваксите си бръщолевят каквото им падне без да имат нужда от каквито и да е данни и доказателства

3767

2

Име на профила

08.07 2022 в 13:21

Това долното просто не е вярно. Комунистически фантазии.

Мир на праха му на човека.