Търсят се украински моряци от Мариупол, за да изведат кораба Царевна

OFFNews 08 юни 2022 в 13:10 2339 1

Българската компания оператор на кораба „Царевна“ спешно търси украински моряци от окупирания Мариупол, за да изтегли плавателния съд.

Съобщение, че се търсят  моряци от града, готови да се качат на борда му веднага, се появи в една от няколкото групи за съдействие и взаимопомощ на украинските бежанци в България на адрес https://www.facebook.com/groups/ukraine.bg .

„Царевна“ е един от двата кораба с български екипажи под малтийски флаг, които руската инвазия завари в Украйна. От 22 февруари – два дни преди началото на войната, корабът е в азовското пристанище Мариупол.
Основната част от екипажа му – 14 българи и украинец кадет, беше евакуиранa в средата на април след операция, чиито подробности не станаха съвсем ясни.

На борда доброволно останаха петима души - капитанът Павел Павлов, двама български моряци, както и двама украинци, вкл. старши помощник капитана и моторист. Техният брой обаче е крайно недостатъчен за отплаването на кораба.

На 18 април евакуираните моряци от „Царевна“ – почти всички варненци - се прибраха в България. При кацането им във Варна премиерът Кирил Петков обяви, че „следващата цел, върху която ще се фокусират от координационния център и правителството, е кораб „Рожен“.

„Рожен“ също плава под малтийски флаг, собственик е Параходство БМФ.

Корабособственик на „Царевна“ е компанията „Навиборн“.

„Царевна“ е бившият кораб „Трапезица“ на БМФ, който беше достроен след фалита и възстановяването на варненската корабостроителница през 2004 г.

Малко след преминаването през май на Мариупол в проруски ръце на непризнатата Донецка народна република (ДНР), след призив на ДНР за изтеглянето на всички чужди търговски кораби от порта, на 27 май от фирмата оператор на "Царевна" обявиха, че водят преговори за попълване на екипажа, за да може корабът да напусне Азовско море.

Шест чужди плавателни съда се намират и в момента в Мариупол. Освен „Царевна“, там са още кораби, които плават под флаговете на Турция, Доминикана, Либерия, Панама и Ямайка. Плавателният път от Азовско море обаче минава и през Керченския пролив, който се контролира от Русия в последните години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!