Сводка на войната, 3 август 2023 г.: Субрусия в Чечня. Медали, постове и кланова номенклатура

Александър Леви и Катрин Гишар 03 август 2023 в 21:24 3525 3

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Не ни трябва "Сувалския коридор", каза Александър Лукашенко. По време на посещението си в западната част на страната, на няколко километра от полската граница, беларуският лидер явно искаше да смекчи изключително агресивната реторика, която използва (в унисон с Владимир Путин) срещу Варшава през последните няколко седмици. Отношенията между двете страни се влошиха допълнително след краткото навлизане на два беларуски хеликоптера в полското въздушно пространство по време на военно учение на 31 юли. Що се отнася до Сувалския коридор, Лукашенко отговаря и на стара загриженост на западните си съседи, а именно съдбата на този "коридор", който минава между Полша и Литва и който, ако попадне в беларуски ръце, би могъл да свърже страната им с руската област Калининград. Той е наричан "ахилесовата пета" на НАТО в региона, а присъствието на бойците на Вагнер в Беларус отново разпали тези опасения.

Още един руски медал за семейство Кадирови. Айман Кадирова, майка на чеченския лидер Рамзан и съпруга на покойния Ахмад Кадиров, беше наградена в Москва от Владимир Путин с Ордена на честта - отличие, с което се награждават "граждански дейности, довели до подобряване на условията на живот в страната, заслуги в обучението на висококвалифицирани кадри, образованието на младите хора и поддържането на законността и правоприлагането". През ноември 2022 г. именно съпругата на Рамзан Кадиров, Медни, получи от Путин медал "майка-героиня" - звание, което се присъжда на майки на 10 или повече деца. През юни една от дъщерите им, на 20 години, е наградена с най-високия орден на републиката за "огромен принос в развитието на медицината". Самият Кадиров, който вече е носител на многобройни федерални медали, е награден с медал "Герой на Чечня" през 2023 г., както и с медал, колкото и невероятно да звучи, "Заслужил защитник на правата на човека" в тази кавказка република, където царува като абсолютен господар от 2004 г.

Чечня (продължение): кланова "номенклатура". Държавното устройство на републиката е също толкова любопитно. Според проучване на рускоезичната служба на Би Би Си от 158 висши служители в Чечения 30 % са роднини (близки или далечни) на Рамзан Кадиров, 23 % са родом от същото село като него, а 12 % са приятели на чеченския лидер или техни роднини. "Близките ми роднини, в която и да е институция и на каквато и да е длъжност, са десет пъти по-търсени, защото трябва да докажат, че работят въпреки мен, а не благодарение на мен. Аз назначавам само тези, на които имам доверие", заявява Кадиров по този въпрос.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

04.08 2023 в 06:49

Клета феодална кочина...

12407

2

Bad Horse

03.08 2023 в 23:49

Китайски средновековен модел - императора има много конкубини и стотици деца, които после назначава за губернатори и правителствени чиновници.

При феодализма поне краля дава титли на заслужилите в боя, срещу което те му осигуряват войници и данъци. Не е нужно да са му трети братовчеди по майчнино коляно или да са от неговото село.

22548

1

dolivo

03.08 2023 в 22:37

яко феодалисимус!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика