Страх от атентат: Заради участието на Путин на Петербургския форум спряха мобилния интернет

OFFNews 16 юни 2023 в 10:11 3935 6

Снимка Кремъл

Според западни анализатори Владимир Путин не ползва мобилен телефон заради страх от покушение.

В деня, в който е предвидено участието на руския президент Владимир Путин на Петербургския международен икономически форум (SPIEF) на 16 юни мобилният интернет ще бъде временно деактивиран. Информацията съобщи в канала си в Телеграм организаторът на мероприятието Росконгресс Директ.

Официално като причина точно в петък да няма интернет се посочва „извършването на технически работи по инфраструктурата на операторите за мобилна връзка“. По тази причина временно ще липсва достъп до интернет от мобилни устройства. Участниците и гостите на форума може да използват WiFi мрежата на проекта (SPIEF2023), коментира съветникът на президента на Русия и отговорен секретар на Организационния комитет на форума Антон Кобяков.

Журналистката Фарида Рустамова, обаче, свързва това решение с речта на президента Владимир Путин и присъствието му на форума на 16 юни. „Така че по време на пленарната сесия на традиционното за Путин събитие кулоарите на форума да не бъдат атакувани от дронове, мобилният интернет няма да работи утре“, написа бившата журналистка от руската секция на БиБиСи, която от началото на войната в Украйна публикува в собствените си проекти „FariDaily“ и „Пояснительная записка“

Съгласно заповедта на Министерството на цифровата трансформация, получена от телекомуникационните оператори, те са били длъжни спрат достъпа до интернет на територията на конгресно-изложбения център „Експофорум“, където се провежда SPIEF.

Операторите в Сочи са получили подобни писма и миналата седмица. Според Рустамова, от 7 до 9 юни достъпът до интернет е бил ограничен в Сочи и Адлер – също заради участието на Путин в Евразийския конгрес. Един от участниците в конгреса каза, че поради прекъсването на мобилния интернет, таксиметровите приложения и банковите карти не работят, а разговорите по мобилен телефон се осъществяват трудно.

Руският президент Владимир Путин на няколко пъти е правил признания, че не ползва мобилни телефони, а снимките, на които позира с апарати отпреди ерата на смартфоните са отпреди 15-20 години. Преди две години обясняваше, че не използва мобилен телефон, защото има други начини за комуникация, а освен това не си пада много по джаджите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

6

Пенчо Прикарчин

16.06 2023 в 15:45

Забравих кавичките да се ... у мозъка!

3015

5

rambaldievskievich

16.06 2023 в 13:31

На путинчето-джуджинцето-фасченцето-гномченцето види му се крайченцето...

1000

4

bucher

16.06 2023 в 11:50

Страх лозе пази.
А понякога помага да доживееш 70 ...

1687

3

Пенчо Прикарчин

16.06 2023 в 11:28

Велик баща на велика нация!

2550

2

alfakentavur

16.06 2023 в 10:25

Че за атентат с мобилен телефон не е задължително да има интернет. Само позвъняване може да активира бомба.

345

1

Джендо Джедев

16.06 2023 в 10:16

Колко прекрасно се живее в Рашка! И става все по-прекрасно! "Жить стало лучше, товарищи! Жить стало веселее!". Скоро на крепостниците ще им спрат мобилния Интернет изобщо. С мотив "това е още една стъпка в защита на националните интереси“. Голем смех, баце! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!