Спор в Брюксел дали да възложат официално на Мария Габриел да отговаря и за културата в ЕС

OFFNews 21 ноември 2019 в 21:02 4348 3

Съветът на ЕС по образование, младеж, култура и спорт е обсъдил днес предложението за промени в наименованието на отговорностите на следващия български еврокомисар, съобщава БТА.

Италианското правителство днес е предложило названието на отговорностите на еврокомисаря Мария Габриел да включва и култура, освен младеж и иновации.

В момента Финландия е председател на Съвета на ЕС. От името на председателството финландският министър на науката и културата Хана Косонен заяви, че "би могло да има нужда" от добавянето на културата в наименованието, но същевременно отбеляза, че това остава работа на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Културата и спортът са в обхвата на бъдещите отговорности на еврокомисаря Габриел, но това не се посочва директно в името на нейния ресор.

По настояване на Европейския парламент Фон дер Лайен досега промени наименованията на отговорностите на трима бъдещи комисари.

Днес неин говорител поясни, че не се налага към името на отговорностите на Мария Габриел нещо да бъде допълвано.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли също се произнесе днес по този въпрос, като посочи, че евродепутатите биха били доволни от включването на думата "култура" в названието.

Сасоли не постави условие тази промяна да бъде направена, за да може ЕП да гласува целия състав на новата комисия идната сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

21.11 2019 в 23:14

Обаче културният размах на Брюксел не спира дотук с 400 000 евро е финансирана денс трупата "Летящите горили". В кандидатурата за парите пише: "Използвайки свой собствен език на ритъм, музика и безсмислие, Летящите горили прокарват идеите за приятелство, толерантност и разбирателство. В своя брилянтен репертоар, в който се отличава "Танц на миризливите крака", те използват саксофони, кларинети, диджериду, музикален трион, китайски ударни, банани и поредица от зрелищни оригвания".

В България тиквите цъфтят

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

21.11 2019 в 23:13

КУЛТУРЕН ЕВРОПРОЕКТ:
Културната програма на ЕС финансира с 57 000 евро Европейския джойстик оркестър. Няма грешка, това са компютърни маниаци, които свирят с джойстикове на компютър. Това не е всичко други 55 000 евро заминават за подпомагане на "Европейската лаборатория по хип-хоп", чиято основна цел е: "Подобряване на признаването и видимостта на хип-хоп танците в Европа и насърчаване на взаимодействието между хип-хоп изпълнителите."

Ами, браво

3811

1

Toni2019

21.11 2019 в 22:05

От Еднокнижния до отговорник за културата в ЕС.