Социолози: „Шоколадовият крал“ Петро Порошенко ще спечели изборите в Украйна

OFFNews 20 май 2014 в 18:03 3960 8

Петро Порошенко

Милиардерът Петро Порошенко, известен като „шоколадовия крал“ заради притежаваните от него предприятия за производство на сладкиши, ще бъде новият президент на Украйна.

Това сочи социологическо проучване на нагласите на украинците преди предстоящите президентски избори, цитирано от Reuters.

Проучването е проведено между 8 и 13 май сред 6200 души.

Според него Порошенко има подкрепата на 53,2% от избирателите.

На второ място се нарежда бившият украински премиер Юлия Тимошенко с 10,1% от гласовете, а на трето – банкерът Сергей Тигипко с 8,8% от гласовете, като подкрепата за него е най-голяма в Източна Украйна.

48-годишният Петро Порошенко подкрепи протеста срещу спирането на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС и прогонването на президента Виктор Янукович.

Порошенко е участвал в управлението на страната като министър на външните работи (между 2009 и 2010 г.) и министър на икономическото развитие и търговията (2012 г.).

Милиардерът обяви в рамките на предизборната си кампания, че негов приоритет, ако бъде избран за президент, ще бъде възстановяването на реда в страната.

Това е второто социологическо проучване, според което Порошенко ще получи пълно мнозинство на предстоящите на 25 май президентски избори в Украйна.

Ако никой от кандидатите не спечели повече от 50% от гласовете на избирателите, балотаж ще се проведе на 15 юни.

Временната власт в Киев се надява избирането на нов президент да намали напрежението в страната.

Проруските активисти в Източна Украйна обаче са решени да не позволят провеждането на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!